Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj. [ Antena M ]

28. 10. 2016. 08:26 >> 17:38
9

TABAK OCJENJUJE

Nema mjesta za poigravanje velikih sila u CG

Vojni analitičar portala Obris.org iz Zagreba Igor Tabak kaže da Crna Gora, ako je nekad i bila, više nije u situaciji da bude područje poigravanja dvije velike sile.

 

“Crna Gora je pokazala da spada u klub ozbiljnih i da nema mjesta za igre kakve bi se mogle igrati na prostoru nesvrstanih”, smatra vojni analitičar iz Zagreba.

Crna Gora je jasno odabrala svoj put kojeg se, kaže Tabak za portal Antena M, očigledno i pridržava.

„U slučaju da je neko imao tu namjeru, smatram da će ona nedvosmisleno vrlo brzo, primjetno oslabiti. Crna Gora je već duboko involvirana, praktično je prošla 90% puta i ono što ostaje je praktično formalnost koja će biti obavljena idućih mjeseci. To je formalnost kojoj je prethodio i reformski postupak i čitav niz usklađivanja i politike i svih državnih struktura da se sada samo govori o procesu ratifikacije“, kaže Tabak.

U takvim se situacijama, smatra Tabak, više ne postavlja pitanje gdje smo, jer je to svima jasno.

Tako se i Hrvatska vrlo jasno opredjelila za Zapadnu Evropu, za klub velikih sila na isti način kao Crna Gora kazao je on.

„Crna Gora više nije u situaciji da samo bude područje poigravanja ove ili one vanjske politike, budući da je članstvo u NATO i EU vrlo  izvjesno. Crna Gora je pokazala da spada u klub ozbiljnih i da nema mjesta za igre kakve bi se mogle igrati na prostoru nesvrstanih,“ smatra vojni analitičar iz Zagreba.

Prije mnogo mjeseci se jako izričito moglo čuti da Vašington Crnu Goru  smatra  državom na crti kaže Tabak.

„Mislim da su iskoristili izraz za Crnu Goru „frontline state“. Nije nikakva misterija da se element napetosti vrlo jasno vidi već mjesecima u Crnoj Gori. Gledajući iz Hrvatske perspektive, mi smo imali i pitanje podrške javnosti ali  nikada nije bilo takvog ratovanja etiketama što jeste bio slučaj sa Crnom Gorom u više navrata.“

Tabak primjećuje da je činjenica da Beograd pokušava da balansira.

“Ja se ne mogu oteti dojmu da je to jednostavno pokušaj slabog nastavljanja nekadašnjih nesvrstanih politika gdje evo sada službeni Beograd lavira između, sa jedne strane EU i SAD-a,  a sa druge strane Rusije i njihovih integracijskih pokušaja. To je igra koja još može proći ukoliko ne postane previše neugodna velikim silama i u krajnjoj liniji EU u koju Srbija želi“, kaže Tabak.

„Srbija je pokrenula pregovore sa EU i potpuno je jasno da u kontekst tih pregovora spada i usklađivanje vanjske politike. To je prošla Hrvatska, Slovenija i mnoge druge zemlje regiona. Dakle takve eskapade, takvi teatralni potezi mogu biti zgodni za unutrašnjo-politički kontekst, ali nemam dilemu da će u jednom momentu u sklopu pregovora sa Briselom biti za te stvari povučena tačka,“  zaključio je Tabak.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније