Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mila Vuković, TV CG

13. 09. 2016. 20:04 >> 23:37
15

CRNA GORA - NATO

Đukanović: Uskoro ubrzanje procesa

Ključni izazov crnogorske politike je racionalno i održivo korišćenje resursa, saopštio je predsjednik Vlade Milo Đukanović. Gostujući na tradicionalnom Miločerskom forumu, Đukanović je poručio da je vrijeme za hrabri iskorak koji će povratiti dostojanstvo profesije prosvjetnog i naučnog radnika. Odgovarajući na pitanje da li će sljedeće godine govoriti o Crnoj Gori kao novoj članici NATO-a, Đukanović je najavio da već narednih dana očekuje vrlo povoljnije vijesti iz najznačajnijih međunarodnih centara.

Korišćenje resursa, ali racinalno i održivo. To je, kaže premijer Milo Đukanović, ključni izazov crnogorske državne politike.

"Sve što bi za danas napravili u Montekarlu prvo mora nasuti more, da biste dobili površinu na kojoj možete nešto da izgradite. I tako je i sa drugim destinacijama. Crna Gora ima, bez obzira na neracionalnu upotrebu prostora, vrlo očuvan prostor za razvoj kao resurs", kazao je Đukanović.

No, kao što nije opravdano čuvati samo resurse i ništa ne raditi, nije, kaže predsjednik Vlade, opravdano ni bezglavo ući u rabljenje svih resursa. Pitanje je, kaže, samo imamo li znanja i odvažnosti za njihovo korišćenje.

"Čuvajući resurse - šta čuvamo. Čuvamo platu od 500 eura, čuvamo penziju od 270 eura, BDP per capita od 6.000 u sitauciji kad je on u Evropi 28.500. Ili nam je dat mandat da povećavamo sve to. Ne možemo ga povećati ako ne koristimo resurse", poručio je premijer.

A razvoja nema bez obrazovanja i tu se, po Đukanoviću, kao ključno, otvara pitanje:

"Kako povratiti onaj ugled koji je učitelj, nastavnik, profesor, imao nekada u crnogorskom društvu."

Zato je vrijeme za iskorak, poručuje Đukanović. I to ne bilo kakav. 

"Ja mislim da je vrijeme za hrabriji iskorak da svi u Crnoj Gori spoznamo da ne može biti napretka i unaprjeđenja ekonomske baze koja nam jedina može biti realni osnov za napredak životnog standarda svakog od nas, ako ne damo kvalitetniji impuls kroz znanje." 

Obrazovanje za održivi razvoj - bila je tema ovogodišnjeg Miločerskograzvojnog foruma.

Prošlogodišnji se završio u znaku najave da će Crna Gora dobiti pozivnicu za članstvo u NATO. Mnogi su tu vijest tada dočekali sa nevjernicom, baš kao što, podsjeća Đukanović, 1993. nijesu vjerovali da će Crna Gora moći da se samoizdržava, ni da ćemo sačuvati mir, obnoviti nezavisnost. I ne samo da je Crna Gora dobila poziv za NATO, već se sve više širi krug zemalja koje su ratifikovale pristupni sporazum.

Zato su ga i pitali da li će naredne godine, na Miločerskom forumu, o Crnoj Gori govoriti kao o novoj članici NATO-a.

"Očekujem vrlo povoljne vijesti već sljedećih dana. Iz najznačajnijih međunarodnih centara. Mislim da će to vrlo pospješiti proces i stoga je odgovor na vaše pitanje - ko god bio premijer iduće godine, vama će se predstavljati u svojstvu premjera punopravne članice NATO-a."

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније