Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

23. 07. 2016. 08:07 >> 08:03
3

STAV VLADE O ZAKONU

Vujović: DPS-ov udar na Sporazum

Potpredsjednik Vlade Milorad Vujović i potpredsjednik GP URA Dritan Abazović ocijenili su, u izjavama za Pobjedu, da negativan stav Vlade o dopunama Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvom, kojim je predviđeno da povrede izbornih prava pređu u nadležnost specijalnog tužioca, predstavlja najozbiljnije kršenje Sporazuma o slobodnim i fer izborima. Oni su najavili da će tim povodom zatražiti aktiviranje parlamentarnog dijaloga, kao ad hoc tijela zaduženog za primjenu potpisanog dokumenta.

"U Sporazumu o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore se navodi da "Krivična djela koja se odnose na povrede biračkog prava je kroz izmjene Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu neophodno izmjestiti u nadležnost SDT-a“, tako da ovo predstavlja direktno kršenje Sporazuma. Na ovakav postupak gledam kao na novi udar DPS-a na Sporazum, tako da ćemo zahtijevati da prihvate ono sa čim su i sami bili saglasni potpisujući Sporazum”, kazao je Vujović za Pobjedu.

Svi ministri trojke u Vladi su bili protiv negativnog mišljenja izvršne vlasti o dopunama zakona. Negativno mišljenje Vlade uslijedilo je nakon što su na plenumu poslanici DPS-a najavili amandmane po kojima odredba da Specijalno tužilaštvo preuzima povrede izbornih prava važi samo do izbora. O tim amandmanima opozicija još nije zauzela jedinstvni stav.

“Mišljenja smo da bi se svako dalje širenje nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva negativno odrazilo na njegovu efikasnost i rezultate rada. S obzirom na zaprijećene kazne za krivična djela protiv izbornih prava, propisanih u Glavi XVI Krivičnog zakonika, bilo bi necjelishodno da se ova djela stave u nadležnost”, navodi se u mišljenju Vlade.

Jedan od predlagača dopuna zakona o specijalnom tužilaštvu, Dritan Abazović, kaže da je razočaran većinskim stavom Vlade.

“Stav Vlade ne doprinosi stvaranju povoljnije klime i povećava opšte nepovjerenje koje postoji u društvu. Tim stavom koji je skuvan u vrhu DPS-a na štetu će biti cijela Crna Gora”, kazao je Abazović.

Abazović očekuje da, povodom negativnog stava Vlade o zakonu, reaguje međunarodna zajednica.

“Situaciju pomno prate predstavnici Evropske komisije, a najavljeno je i učešće OEBS-a u izborima u Crnoj Gori. Stvorile su se pretpostavke da poboljašamo atmosferu koja je vrlo bitna zbog naših integrativnih procesa da se konačno slegnu strasti i Crna Gora dobije legitimnu vlast. Izgleda da DPS ima neke druge interese”, rekao je Abazović.

Demokratska partija socijalista će podržati predložene dopune Zakona o Specijalom tužilaštvu ukoliko se prihvati njihov amandman da se to rješenje vremenski ograniči. To je, u izjavi za Pobjedu, potvrdila poslanica te partije Marta Šćepanović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније