Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 11. 2015. 18:40 >> 18:28
6

"PREDLAGAČ SE POIGRAO"

Odbili da Vučić bude počasni građanin BP

Odbornici Skupštine opštine Bijelo Polje, sa 9 glasova za, 20 protiv i dva uzdržana, odbili su prijedlog da se premijer Srbije Aleksandar Vučić proglasi za počasnog građanina tog grada. Prijedlog je SO uputila grupa građana.

Predstavnik predlagača, Slavko Fuštić, kazao je da je Aleksandra Vučića za počasnog građana predložio veliki broj građana putem peticije. On je ocijenio da je Vučić doprinio boljim odnosima Srbije i Crne Gore, kao i sveukupnoj regionalnoj saradnji. Najveći razlog, po Fuštiću, je Vučićev doprinos uspostavljanju boljih odnosa između Srba i Bošnjaka, što će se, kako je kazao, povoljno odraziti i na stanovništvo u Bijelom Polju, obzirom da većinski dio stanovništva čine Bošnjaci i Srbi.

"U prilog tome govori i činjenica da je veliki dio Bošnjaka predložio da Vučić bude počasni građanin ovog grada, što ne bi izazvalo nikakve negativne reperkusije, čak naprotiv", kazao je Fuštić.

Odbornik DPS-a Milko Kovačević pročitao je mišljenje predsjednika opštine Aleksandra Žurića, koji podsjeća da je statutom opštine propisano da se javno priznanje počasnog građanina može dodijeliti pojedincima posebno zaslužnim za afirmaciju i razvoj opštine, za istorijsku tradiciju i ugled opštine, a da navedeni elementi ne postoje u predloženom slučaju.

"Uvažavajući činjenicu da se u navedenom prijedlogu radi o veoma uglednom državniku susjedne, prijateljske države, koji Srbiji gradi novi i prepoznatljiv politički imidž u svijetu i koji svojim djelovanjem doprinosi izgradnji boljih odnosa i stabilnosti među državama našeg regiona, iz obrazloženja koje je sastavni dio prijedloga odluke, ne vidi se jasno čime je Aleksandar Vučić posebno zaslužan za afirmaciju naše opštine, njen razvoj, položaj ili ugled, kako bi zbog toga bio predložen za počasnog građanina Bijelog Polja. Shodno tome, smatram se da ne postoje elementi da predsjednik opštine da pozitivno mišljenje o prijedlogu ove odluke", navodi se Žurićevom mišljenju. 

Kovačević je konstatovao da se određeni broj građana poigrao sa imenom Aleksandra Vučića jer, jer se, kako je kazao, u predloženoj peticiji više puta ponavljaju jedna ista imena.

"Poigravaju se imenom poznatog i priznatog političara i premijera jedne zemlje.Ja vjerujem da on nije ni upoznat sa ovom inicijativom, a vjerujem i da on iz političke ili ljudske učtivosti ne bi rekao da mu to nije važno, ali sam potpuno siguran da će se zapitati ko se to u Bijelom Polju poigrava sa njegovim imenom. On svakako zna šta je i koliko učinio za Bijelo Polje i koliko je puta bio u Bijelom Polju, ali izgleda da to ne znaju oni koji ga predlažu za počasnog građanina", kazao je Kovačević.

Pored odbornika DPS-a, prijedlog nijesu podržali odbornici SDP-a, Bošnjačke stranke, kao ni klub nezavisnih odbornika. Predloženu inicijativu građana podržali su odbornici SNP-a.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније