Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 08. 2015. 15:07 >> 14:58
2

RAZLOG PROMJENA DATUMA

Opozicija neće na proslavu Dana opštine Mojkovac

Odbornici Socijalističke narodne partije, Demokratskog fronta (NSD,PZP, DNP) i Demokratske srpske stranke neće prisustvovati sjutrašnjoj svečanoj sjednici Skupštine opštine Mojkovac i proslavi Dana opštine. Razlog je mijenjanja datuma proslave, čime, kako su ocijenili, vlasti u tom gradu nije stalo do slavne istorije i tradicije.

To je odlučeno na zajedničkoj sjednici svih odborničkih klubova opozicionih partija koje imaju odbornike u lokalnom parlamentu, saopšteno je iz SNP-a.

"Klubovi opozicionih odbornika u SO Mojkovac podsjećaju javnost da je vladajuća većina, nakon osvajanja vlasti 2012. godine, donijela odluku da se promijeni praznik Opštine - 7. januar, koji je bio ustanovljen u znak sjećanja na Mojkovačku bitku. Za praznik opštine Mojkovac ustanovljen je 13. avgust dan kada je došlo do ujedinjenja dvije opštine i to Poljske i Mojkovačke", navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a su ocijenili da se uspostavljanjem i proslavom novog praznika pokazuje da trenutnoj političkoj vlasti u Mojkovcu nije stalo do slavne istorije i tradicije.

Po njihomom mišljenju, u pitanju je pokušaj da se istorijski događaj po kome su Mojkovac i njegova istorija najpoznatiji - skrajne i baci u zaborav.

"Snagom političke sile promijenjen je praznik Opštine i sa ovim činom odbačen je jedan od najznačajnijih dogadjaja u istoriji Crne Gore. Aktuelna vlast je pokazala da joj nije stalo do istorije i tradicije crnogorskog naroda, već da pokušavaju da stvore neku novu istoriju", poručuju iz SNP-a.

Kazali su da Mojkovačku bitku ne mogu izbrisati iz sjećanja, te da su svi simboli u Mojkovcu u znaku i duhu poštovanja te bitke.

Takođe su naglasili da su mojkovački junaci du zaslužili da se sa njima ponosimo, da ih pamtimo i da ih se sjećamo.

"Da uradimo najmanje što možemo za njih - da ih slavimo i da praznik Opštine posvetimo njima i slavnim događajim iz istorije", poručili su iz SNP-a.

Kako su naveli, može neko promijeniti datum Dana opštine, ali ne i doživljaj da je Mojkovačka bitka najpoznatiji događaj koji se desio na ovim prostorima.

Podsjećaju da je u okviru proslave Dana Opštine Mojkovac organizuje se i izložba “Istorijat privrede Mojkovca kroz fotografije”, a kazali su da im nije poznato šta je cilj i poruka te izložbe, da li da se pokaže, kako su naveli, kako je Mojkovac nekada izgledao, kako se radilo i stvaralo, koliko je bilo zaposlenih i kako se izgrađivao grad.

"Samo da navedemo jedan podatak iz tog perioda - bilo je 3.000 zaposlenih radnika na 11.000 stanovnika, što je evropski standard, a koji mi u Mojkovcu nikada više nećemo postići, jer i da se otvore nove fabrike u njima nema više ko da radi, pošto je gotovo čitavo radno aktivno stanovništvo napustilo grad", naglasili su iz SNP-a.

Prema njihovim riječima, to vjerovatno nije poruka izložbe.

"Jer se ne uklapa u koncept DPS-a koji nam svakog dana prezentiraju blagostanje i ubjeđuju da krećemo naprijed, da se otvaraju nove fabrike, zapošljavaju mladi ljudi i slično", kazali su iz SNP-a.

U tom partiji smatraju da je bi bilo mnogo bolje da je organizovana izložba o sadašnjem stanju privrede Mojkovca.

"Da se prikažu hale u kojima su radile hiljade radnika, sada ih nema ili su uništene, a iz njih izvučeno i zadnje parče željeza koje je narod prodavao da bi zadovoljio osnovne životne potrebe. Sa ovakvom izložbom narod bi valjda jednom shvatio šta se oko njega dešava kuda ovo sve ide i šta nas čeka, pa bi za spas sadašnjih i budućih generacija odlučio da promijeni ovu vlast, jer dosta je bilo pa i da su sve pozlatili, a ne što su sve uništili", zaključuju iz SNP-a.

Dan opštine Mojkovac, predsjedniku te opštine Dejanu Medojeviću, predsjedniku lokalnog parlamenta Slavenku Blaževiću, odbornicima i građanima tog grada čestitao je predsjednik Vlade Milo Đukanović.

Premijer je u čestitki istakao početak realiacije najvećeg infrastrukturnog projekta u našoj zemlji, autoputa Bar - Boljari, kojim će se, nkako je naglasio, ponositi buduće generacije.

Kako je naveo, izgradnja autoputa doprinijeće da se, na temeljima slavne crnogorske istorije, ispišu nove stranice, koje će budućim generacijama služiti za ponos, ali prije svega donijeti ukupni prosperitet.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније