Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

[ Marija Radulović, TVCG ]

28. 10. 2023. 07:55 >> 07:57
5

PODGORICA

Gradska uprava bi da ukloni tri privremene biciklističke trake

Glavni grad planira da ukloni tri privremene biciklističke trake u ulicama Ivana Milutinovića, Ilije Plamenca i donjem dijelu Ulice Kralja Nikole. Te biciklističke trake bile su dio kolovoza i stoga doprinosile gužvama i nebezbjednosti u saobraćaju, tako da odluku Glavnog grada pozdravljaju stručnjaci za saobraćaj. S druge strane, u Udruženju biciklista očekuju da će gradske vlasti naći adekvatnu zamjenu biciklističkim trakama koje namjeravaju da uklone.

Biciklističke trake u Glavnom gradu često se koriste kao zaustavne a mnogo češće posluže kao parking mjesto. One koje su dio kolovoza uskoro bi trebalo da budu uklonjene. Podgoričanin Dejan Pajović na dva točka svakodnevno krstari Glavnim gradom.

"Grad izgleda kao da ima par miliona stanovnika što se tiče saobraćaja kolima, poprilično bezbjedno, dosta vozim, svaki dan, nije me niko lupio", kazao je biciklista Dejan Pajović.

Sa Dejanom se ne bi saglasili saobraćajni vještaci. Na opasnost biciklističkih traka na kolovozu ukazivali su od njihovog postavljanja.

"Pogotovo ne na saobraćajnicama koje su ključne 8. marta, Ivana Milutinovića i Kralja Nikole, to su saobraćajnice koje su jako frekventne i zaslužuju bolji protok saobraćaja, manje gužve i veću bezbjednost a sigurno da su i biciklisti na tim mjestima mnogo bezbjedniji kad se izmjeste biciklističke staze", kazao je saobraćajni vještak Igor Radojević.

Saobraćaj bi se tako mogao rasteretiti u ulicama Ivana Milutinovića pored Sportskog centra, Ilije Plamenca na Zabjelu i donjem dijelu ulice Kralja Nikole. Udruženje biciklista očekuje kada uklone postojeće da će dobiti nove biciklističke trake.

"Mi moramo naći alternativu postojećim stazama moramo znati šta je cilj ako uklonimo staze šta ćemo dobiti na drugoj strani da li ćemo dobiti biciklističke staze koje su bezbjedne staze ili će se ukloniti stubići gdje će se građani parkirati protivpravno na tom mjestu", kazao je Dejan Tofčević iz udruženja Biciklo.me.

Iako se mreža biciklističkih staza radi već sedam godina, biciklisti kažu da se nije mnogo odmaklo od početka. Umjesto stručnjaka odluke donose političari.

"Mi moramo imati viziju kako će to izgledati u budućnosti a ne da pravimo na parče, na kilometar na komad već da vidimo kako to treba da izgleda na kraju kada bude završeno", dodao je Tofčević.

I dok čekamo da nam se saobraćaj rastereti i da postojeće biciklističke trake zamijene neke bezbjednije po sve učesnike u saobraćaju, Dejan kaže da namjerava da vozi, bilo biciklističkih staza ili ne...

"Meni je svejedno ja ću se snaći, imaju trotoari đe ima volje ima i načina", zaključio je biciklista Dejan Pajović.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније