Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

[ Izvor: Dan, Objavio: I. P. ]

17. 06. 2018. 08:01 >> 07:52
1

ISPOD LJUBOVIĆA

U planu zgrade umjesto hotela Siti

Projekat za lokaciju na kojoj je trenutno hotel Siti je još u pripremi. Ideja je da se gradi stambeno-poslovni kompleks, ali ne odbacujemo mogućnost da jedan dio kompleksa ostavimo za drugačiju kategoriju hotela od postojećeg, a to ćemo odlučiti nakon što uradimo sveobuhvatne ekonomske analize, saopštili su iz kompanije UTIP Crna Gora, čiji je većinski vlasnik Žarko Burić.

Ova kompanija planirala je rušenje sadašnjeg hotelskog objekta "Siti", a nekadašnjeg hotela "Ljubović" u podnožju brda Ljubović, zarad izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa, piše Dan.

Za ovaj stambeno-poslovni kompleks kompanija je u aprilu od državnog arhitekte tražila saglasnost za idejno rješenje, ali je kompaniji UTIP Crna Gora preporučeno da dopuni idejno rješenje, jer ne sadrži sve potrebne priloge grafičkog dijela rješenja.

"Realizacija projekta zavisi od niza faktora, prije svega finansijskih. Ono što je sigurno, je da će, ukoliko dođe do zatvaranja ili rušenja hotela, naši zaposleni u hotelu Siti svoj radni angažman nastaviti u nekom od naša druga dva hotela (hotel Hilton ili hotel Podgorica). Posebno ističemo da smo privatizacijom UTIP Crna Gora preuzeli 242 zaposlena, te da smo u potpunosti ispoštovali socijalni program. Takođe, u pogledu obaveze za investiranje po ugovoru o privatizaciji premašili smo višestruko (od obaveznih 17,5 miliona eura mi smo investirali preko 47 miliona eura), a samo kroz otvaranje hotela Hilton otvorili smo novih 150 radnih mjesta", navode iz kompanije UTIP Crna Gora.

Podgorički arhitekta Andrija Markuš kaže da se, što se tiče arhitektonskog nasljeđa ne mogu uporediti hoteli Crna Gora i Podgorica sa hotelom Siti, ali ipak, ovaj objekat zaslužuje da se država njime pozabavi, iako je u privatnom vlasništvu.

Markuš smatra da bi država trebalo da donese zakon koji će precizirati da su ovakvi privatni objekti ujedno i državni interes i da se ne smiju rušiti.

"Neshvatljivo je da planiraju da sruše jedan vrijedan materijalni objekat. Ovaj hotelski objekat se u pogledu arhitektonske vrijedosti ne može uporediti sa hotelima Crna Gora i Podgorica. Međutim, svaki objekat je autorsko djelo i izraz umjetnika i ne podliježe ocjeni koje je značajnije, a koje je manje značajno. Po zakonu o autorskim i srodnim pravima svako autorsko djelo je zaštićeno i to u materijalnom pogledu", navodi Markuš za Dan.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније