Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

Objavio: B.V. [ Anadolija ]

20. 12. 2016. 13:40 >> 13:18

ISPRED CAPITAL PLAZE

Podgorica dobila prvu "pametnu" klupu

U Podgorici je danas postavljena prva solarna "pametna“ klupu sa senzorima za mjerenje kvaliteta vazduha i punjačima mobilnih uređaja. Klupa je postavljena na platou ispred centra Capital Plaza, a osim u Podgorici, još tri ovakve klupe biće postavljene i na drugim mjestima.

 

Na platou Capital Plaze, u blizini fontane, postavljen je moderno dizajniran komad inovativnog urbanog mobilijara sa solarim napajanjem za integrisane punjače, USB ulaze, te mjerače nivoa ugljen-dioksida u vazduhu, buke, temperature, vlage i vazdušnog pritiska.

Zahvaljujući projektu Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori koji realizuju Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Podgorica se tako pridružila najvećim evropskim metropolama, koje imaju ovako dizajnirane klupe.

Šefica UNDP-a u Crnoj Gori, Fiona Mekluni kazala je da će zahvaljujući "pametnim“ klupama, ljudi biti u prilici da uživaju na otvorenom.

"Pametne klupe nude mnogo više od punjača za mobilne telefone. One pružaju i korisne podatke kojima se prati kvalitet vazduha, podaci o nivou ugljendioksida, temperature, buke, vlažnosti, atmosferskog pritiska. To će biti dostupno svima, preko mobilne aplikacije u realnom vremenu. Ovo pomaže građanima da vide gdje su najbolji uslovi životne sredine ili gdje je najbolje mjesto za trčanje“, kazala je Mekluni.

Istakla je da su klupe izrađene od pouzdanog materijala, a opremljene su elektronikom.

"Energija na klupama je otporna kada je oblačno, kada pada kiša, pa čak i kada pada snijeg. U stanju su da rade i do sedam dana bez energije, ali sa ovako mnogo sunca u Crnoj Gori, sigurna sam da to nikada neće predstavljati problem“, kazala je Mekluni.

Osim ispred Capital plaze, "pametne“ klupe će biti postavljene na aerodromu u Podgorici, ispred Tehnopolisa u Nikšiću i na gradskom trgu u Herceg Novom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније