Žabljak
Umjereno oblačno
4.5 °C
Pljevlja
Pretežno oblačno
10.6 °C
Herceg Novi
Vedro
21.4 °C
Nikšić
Vedro
13.8 °C
Cetinje
Vedro
17.6 °C
Bar
Vedro
22.7 °C
Podgorica
Vedro
20.7 °C
Kolašin
Umjereno oblačno
10.8 °C

Hronika

[ Izvor: rtcg.me; Objavio: I. P. ]

SJUTRA NASTAVAK 21. 09. 2017. 13:26   >>  17:27 48

SJUTRA NASTAVAK

Dikiću loše, pretres prekinut

Sudsko vijeće Višeg suda donijelo je odluku o određivanju pritvora Milošu Jovanoviću, optuženom u slučaju pokušaja terorizma tokom izbornog dana prošle godine. Donijeta je i odluka o odvajanju postupka protiv Jovanovića, koji se ni danas nije pojavio u sudnici. Danas su odbranu iznijeli Kristina Hristić i Branka Milić, koje su negirale krivično djelo koje im se stavlja na teren.

 

Suđenje je, zbog zdravstvenog stanja Bratislava Dikića, prekinuto i biće nastavljeno sjutra u devet sati. Podsjećamo, ranije danas ddbijen je zahtjev advokata odbrane da se odvoji postupak protiv Dikića. Vijeće Višeg suda naložilo je medicinsko vještanje za optuženog Dikića, a odbijen je i prijedlog za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

Ranije danas optužena Kristina Hristić negirala je krivično djelo koje joj se stavlja na teret. Isto je saopštila i optužena Branka Milić, koja tvrdi da je riječ o montiranom procesu, s ciljem ulaska Crne Gore u NATO.

Odbranu je počela da iznosi i Branka Milić, koja je, između ostalog, saopštila da je u Crnu Goru došla kao gost. Iako je, kako je rekla, protivnik NATO saveza, tvrdi da to nije bio razlog njenog dolaska u Podgoricu.

KAKO JE PROTEKLO DANAŠNJE SUĐENJE: 

13:22 - Pretres će biti nastavljen sjutra u devet sati.

13:19 - Optuženi Bratislav Dikić zatražio je od suda da se, zbog bolova koje trpi, prekine današnji pretres. 

"Ja danas neću završiti svoju odbranu, prekinuću je zbog Bratislava Dikića", kazala je Milić.

12:45 - Kazala je da su Srbija i Crna Gora neraskidivo vezane, te da će tako uvijek i biti.

12:34 - Milić je rekla da je projekat "Državni udar" osmišljen mnogo ranije.

12:28 - U Crnu Goru je, kaže, došla u goste.

"Da sam znala da su se promijenili običaji, da nekog pozovete u goste, pa da mu smjestite samicu 11 mjeseci, ne bih dolazila suigurno", rekla je Milić.

12:25 - Milić je rekla da je protiv NATO pakta, te da je normalno da poslije 78 dana razaranja bude protiv alijanse, jer je trpjela bombardovanja.

"Ali je neistina da sam u Crnu Goru došla iz tog razloga", saopštila je Milić.

12:22 - Pozvala je sud da ne štite američke i EU zvaničnice "koji nam ovdje dolazi sa mantrom da smo narod koji nema pojma o ljudskim pravima i zakonima".

"A oni na najbrutalniji način inputiraju nešto što nijesam uradila", rekla je Milić.

12:15 - Milić je rekla da nema saznanja zašto su mijenjane krivično pravne kvalifikacije krivičnog djela koje joj se stavlja na teret.

12:12 - Ona tvrdi da nije bilo namjere, niti da postoji validan dokaz, da je državni udar trebalo da se desi i da se desi na način kako to stoji u optužnici.

"Državni udar se desio, ali ne od strane nas. I da istraga koju je vodilo Specijalno tužilaštvo, nije imalo za cilj da utvrdi prave izvršioce pravog državnog udara i nalogodavce", rekla je Milić.

12:05 - Optužena Milić tvrdi da nije provjerena istinitost dokaza.

"Gdje je ovdje uopšte dokazano da je trebalo da bude ubijen bilo ko", pitala je Milić. 

12:01 - Milić je rekla da se neće moći izbrisati činjenica da su 11 mjeseci u pritvoru zadržavani apsolutno nevini ljudi, bez obzira na presudu koju će sud donijeti.

11:59 - "Ovdje je riječ o pravnom političkom psihičkom maltretiranju i zlostavljanju, za potrebe i interese ulaska Crne Gore u NATO. Specijalno tužilaštvo stavilo se u funkciju izvršne vlasti kojoj je to bio cilj", rekla je Milić.

Hristić i Milić negirale krivicu

11:57 - Sudija Mugoša kaznila je advokata Branke Milić, Jugoslava Krkovića, novčanom kaznom od 500 eura. Uprkos kazni, Krković je nastavio da govori, zbog čega mu je sud oduzeo riječ.

11:54 - Milić je od Specijalnog tužilaštva zatražila pojašnjenje, navodeći da joj nijesu jasni navodi iz opštužnice.

"Imam pravo da znam ko me optužuje za ovako teška krivična djela. Ja kao okrivljena imam pravo da izvršim uvid u dokaze", rekla je Milić.

11:51 - "Ne da nijesam kriva za ovo što mi se stavlja na teret, nego je ovo montirani politički proces", poručila je Milić.

11:48 - Optužena Branka Milić kazala je da je teško iznositi odbranu, u situaciji kad je apsolutno nevina. Kazala je da će iznijeti svoju odbranu. 

"Optužnica mi je nerazumljiva, neshvatljiva i nepojmljiva", rekla je Milić.

11:43 - Sud je, nakon pauze, odbio predlog advokata Kristine Hristić za ukidanje mjere nadzora, jer i dalje postoje razlozi za takvu mjeru.

11:14 - Advokat Kristine Hristić je predložio ukidanje mjere koja je određena optuženoj Hristić, jer za to više ne postoje razlozi. Navode da će se optužena po potrebi javljati na pozive suda.

Glavni specijalni tužilac usprotivio se tom predlogu, uz napomenu da i dalje ima razloga za datu mjeru koja je izrečena Kristini Hristić On je rekao da bi sud trebalo da ima u vidu činjenicu koja se desila sa optuženim Jovanovićem.

11:02 - Hristić je rekla da ne poznaje jednog od lidera DF-a, Andriju Mandića, kao i da nije čula za imena Eduard Šišmakov i Vladimir Popov.

10:53 - Ona je kazala da nije imala saznanja da bi Dikić trebalo da se sretne sa nekim, jer o tome nikad nijesu razgovarali.

"Nije me obavijestio da treba negdje da ide, a da ja ostanem sama, jer da mi je to rekao, ne bih otišča u Crnu Goru", rekla je Hristić.

10:47 - Hristić je rekla da je plan bio da posjete manastir Ostrog, navodeći da ne može da se izjasni o tome da li su planirali da prenoće u Podgorici ili da se vrate za Budvu.

10:40 - Okrivljena je saopštila da joj nije poznato da je neko oslovljavao sa Nikola, jer ona i Dikić, kako je kazala, nijesu imali zajedničkih prijatelja.

10:20 - Nije precizno mogla da se izjasni ko je predložio odlazak u Podgoricu, jer su, kaže, razgovarali gdje bi mogli da provedu vrijeme i gdje bi pošli na večeru.

10:17 - Ona je pojasnila da je vidjela da je Dikić koristio mobilni telefon dok su bili u Delta sitiju, jer je u tržnom centru bilo više internet konekcija.

10:14 - Hristić tvrdi i da ne zna gdje se nalaze zgrade Vlade i Skupštine Crne Gore. Na pitanje je li slikala sebe ili nekog drugog, pojasnila je da su se slikali naizmjenično: "Malo ja njega, malo on mene".

10:11 - Na pitanje tužioca Saše Čađenovića da li su se odmah parkirali po dolasku u Podgoricu, ona je rekla da se ne sjeća tačno, ali da su našli parking mjesto u blizini kafića.

Pojasnila je da su se, osim u centru, slikali kod spomenika Puškinu.

"Napravili smo krug, pa smo bilježili okolinu. Slikali smo se kod Puškina, Hiltona, i zgrada koje su u nizu", rekla je Hristić.

10:08 - Hristić je rekla da su u Podgoricu stigli oko sedam časova, šetali po gradu, slikali se i uputili prema Delta sitiju. Fotografisali su se, rekla je, u centru grada oko fontane.

10:05 - Ona je saopštila da nije mogla da precizira tačno vrijeme kad su krenuli za Crnu Goru: "Vozilom je upravljao Bata - Bratislav Dikić, imala sam primjedbu da se ne ide Ibarskom magistralom, jer je put nezgodan".

09:55 - Hristić Kristini kazala je da nije kriva, da su argumenti iz optužnice bespredmetni.

Poznaje samo Bratislava Dikića sa kojim je i došla u Crnu Goru. Kaže da joj je put u Crnu Goru predložio Dikić koji je htio da posjeti manastir Ostrog.

Dikić: Sloboda mi ne znači bez časti

Pojasnila je da ona predložila putovanje, a da je Dikić predložila da putuju u Crnu Goru.

09:32 Optuženi Andrija Mandić kazao je da je očigledno da "nevidljiva ruka" upravlja postupkom.  Mislim da je veoma važan sud javnosti i taj sud je iznad svakog suda. Sutkinja Mugoša je kazala da se Vijeće ne plaši suda javnosti, jer radi po ZKP-u.

09:27  Povodom razdvanjanja postupka za Miloša Jovanovića, optuženi Milan Knežević je predložio sutkinji da danas ili sjutra saopšti presudu, jer kako kaže, sutkinja Mugoša sprovodi sve zahtjeve koje je "izdiktiralo tužilaštvo".

“Ovaj proces vijeka sve više prelazi u sprdnju vijeka, i ja sve manje imam interesovanja da učestvujem u njemu”, poručio je Knežević.

09:14 Optuženi Dikić je kazao sutkinji Suzani Mugoši da nije realno sagledala njegovo zdravstveno stanje.

“Jer nijeste ni dobili kompletnu dokumentaciju o mom zdravstvenom stanju”, kazao je Dikić i dodao da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo od maja.

On kaže da je 17. avgusta hitno prebačen u KKCG gdje mu je predložena hitna operacija, tumora jezika. “I dalje se ništa ne preduzima”, kazao je Dikić. On je saopštio da podržava odluku sutkinje da se sprovede medicinsko vještačenje u njegovom slučaju.

On je kazao i da nije tačno da ide na privremenu slobodu. "Meni sloboda bez časti ne treba", kazao je Dikić.

Pretres je juče prekinut kako bi Sudsko vijeće donijelo odluku o zahtjevu odbrane da se postupak protiv optuženog Bratislava Dikića razdvoji zbog bolesti, i da se on uputi na liječenje.

Jovanović se ni danas nije pojavio na suđenje

09:09  Vijeće je odbilo prijedlog advokata odbrane da Bratislav Dikić bude privremeno pušten na slobodu i da se i za njega odvoji postupak. Odbijen je i predlog odbrane da se utvrdi ko je plaćao smještaj Milošu Jovanoviću.

09:05  Miloš Jovanović se ni juče ni danas nije pojavio u sudnici, niti je opravdao svoje odsustvo. Sud mu je odredio pritvor jer je strani državljanin, pa se ne može privesti na suđenje. Vijeće je odlučilo i da se odvoji postupak za Jovanovića.

U dosadašnjem toku suđenja, Dikić i Jovanović su negirali krivicu, kao i još jedan optuženi, Srboljub Đorđević.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić i Dragan Maksić.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Komentari 48

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo