Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.V. ]

21. 04. 2024. 19:44 >> 19:48
Čitaj mi:

LP

Borančić: Vlada priznala da se gasi penzijski fond

Upozoravali smo da će ova većina, kako bi finansirala svoje avanture, zagrabiti tamo gdje je još jedino ostalo novca u opustošenom budžetu, a to je novac penzionera, kazao je potpredsjednik Liberalne partije, Ammar Borančić.

“Država će bez ovog izdatka imati gubitke od oko 500 miliona eura, ako uzmemo u obzir da ovom fondu već fali 130 miliona eura, dolazimo do cifre od 630 miliona koje država gubi”, kaže Brančić. 

Ukidanjem fonda PIO i penzijskog doprinosa kako je, dodaje Borančić, najavio ministar Vuković, penzije namjeravaju da učine u potpunosti zavisnim od budžeta, a iskustvo je pokazalo da na taj način dolazi samo do pada budžetskih prihoda a u konačnom građani će ostati bez bilo kakve penzije

“Ključno pitanje za Vladu koja je najavila ukidanje Fonda PIO, jeste šta će biti sa novcem građana koji su prijethodnih nekoliko decenija izdvajali od svojih primanja značajna sredstva u taj fond? Da li će Vlada ta sredstva vratiti građanima, jer zapravo njima i pripadaju, te na koji način i iz kojeg budžeta?”, pita Borančić. 

Penziskom fondu potrebna je, poručuje, reforma, ali ozbiljna, temeljna i dugoročn održiva.

“Liberalima je ideja da građani raspolažu svojim bruto zaradama pozitovan iskorak, ali istovremeno je važno obezbijediti sigurnu socijalnu, zdravstvenu i penzijsku zaštitu, i to kroz omogućavanje obaveznih privatnih penzijskih fondova, kako bi građani mogli da štede svoje penzije kako i gdje oni žele. Za takvo nešto susjednoj Hrvatskoj bilo je potrebno 15 do 20 godina, a rješenja koja se nude “preko noći” ili ti uoči nekih predstojećih izbora, samo će napraviti ogromnu štetu građanima”, ističe Borančić. 

Nadali su se, dodaje, da će ministar Vuković, koji dolazi iz privrede, lišiti svoje djelovanje politikanstva, međutim i on nastavlja utabanim putem populizma i govori o nekakvom programu “Evropa sad 2” za koje je MMF ustvrdio da ga nikada nije video te da ni oni ne znaju o čemu se radi i šta sadrži taj program, iako se Vlada poziva na saradnju i podršku MMF te tvrde da je upoznat sa ovim programom.

“Prioritet je sačuvati fond PIO te uz očuvanje održivosti trenutnih penzija, zakonskim reješenjima stvoriti mogućnost građanima da počnu da štede u privatnim fondovima ili da ulažu svoja sredstav od bruto plate onamo gdje oni sami žele. Jedino se na taj način može garantovati da će oni koji štede danas nekada i dobiti svoje penzije, a sistem bi se postepeno usmjeravao na tržišni način rada dok bi građani imali popunu sigurnost značajnog dijela prihoda koji plaćaju za penzijsko osiguranje”, navodi Borančić. 

Napominje da ono što je još jedna važna mjera jeste stvaranje pretpostavki za uvođenje takozvanih socijalnih penzija za sve građane starije od 67 godina života, kako bi obezbijedili i one koji nijesu bili u mogućnosti da rade, jer svaki čovjek u Crnoj Gori zaslužuje dostojanstvenu starost.

“Na taj način obezbijedile bi se sve kategorije stanovišta eventualnih udaraca usljed nestabilnosti penzija u periodu tranzicije, naročito usljed sve veće inflacije i obezvrijeđivanja novca, protiv koje Vlada očigledno nema namjeru da se bori”, zaključio je Borančić.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније