Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B. [ Mina biznis ]

03. 04. 2024. 10:09 >> 10:40
Čitaj mi:

UNIJA pomoraca

Predlog zakona o pomorskoj-agencijskoj djelatnosti sistemsko rješenje

Stanje u oblasti zapošljavanja pomoraca je konfuzno, ocijenili su predstavnici Unije pomoraca i dodali da je Vlada je nedavno utvrdila predlog zakona o pomorskoj-agencijskoj djelatnosti, kojim će prvi put na sistemski način biti regulisano obavljanje te djelatnosti.

Oni su Pobjedi kazali da je stanje u toj oblasti konfuzno, jer su bez zakona bili prepušteni sebi i improvizaciji.

„To zakonsko rješnje je apsolutno bilo potrebno i ne mislimo da je Vlada izmislila toplu vodu, već samo implementirala ono što je bila dužna da uradi još prije deset godina. Značaj ovog zakona se ogleda u regulisanju seta procedura koje prate zapošljavanje pomoraca i koje ih vode od momenta potpisivanja ugovora pa sve do iskrcaja sa broda i povratka kući“, rekeli su iz Unije.

Predviđeno je da zakonom budu utvrđeni uslovi za obavljanje pomorsko-agencijske djelatnosti, prava i dužnosti pomorskog agenta i posrednika, način vođenja upisnika pomorskih agenata, kao i nadzor nad obavljanjem te službe.

Iz Unije su naveli da su pomorci redovno bili izloženi plaćanju popriličnih suma „agentima“ koji su ih ukrcavali i koji su za svoj servis bili plaćeni i od kompanija za koje su regrutovale pomorce.

„U našim internim krugovima s vremena na vrijeme smo bivali obaviješteni o tome da su pojedini ,,agenti“ gubili ugovore sa renomiranim firmama upravo jer su uzimali novac i od njih i od pomoraca, što je na međunarodnom nivou, a posebno u uređenim sistemima strogo zabranjeno“, saopštili su iz Unije.

Oni su rekli da zapošljavanje pomoraca podliježe i međunarodnoj regulativi, odnosno MLC konvenciji o radu pomoraca, koja posebnu pažnju obraća na
"crewing" agencije.

„U tom smislu svaka država članica IMO je podložna redovnim inspekcijama koje do tančina provjeravaju rad ovih agencija. Znamo da se do sada pomorcima naplaćivala ,,taksa“ za svaki ukrcaj, pa se nadamo da će Vlada ovim potezom i redovnim internim kontrolama, te kroz svoj sistem kvaliteta uspjeti zavesti red i uspostaviti nesmetano funkcionisanje i pozitivne rezultate međunarodnih meritornih organa“, kazali su iz Unije.

Oni su dodali da se situacija popravila kad su agenti za ukrcaj prije četiri godine osnovali svoju NVO i tako stekli i pravni subjektivitet prema Vladi i stranim asocijacijama.

„To je vjerovatno bio odlučujući momenat koji je prisilio i našu pomorsku administraciju da stvari pokrene sa mrtve tačke. Od samog njihovog osnivanja naša udruženja blisko sarađuju po pitanju svih aktuelnih tema koje se tiču pomoraca i planiramo da tako nastavimo“, naveli su iz Unije.

Oni su saopštili da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa aktuelnom Vladom i da su insistirali na zakonu o sigurnosti pomorske plovidbe kao krovnom aktu, te pravilniku o zvanjima "koji nakon više decenija mora doživjeti novi oblik i novi sadržaj koji će lakše i bezbolnije absorbovati sve izmjene i dopune koje budu dolazile iz međunarodnih instanci“.

„Takođe je bilo riječi i o prošlogodišnjoj ,,emsa“ inspekciji koja je, nažalost, još jednom pokazala sa kakvim problemima kuburimo. Ovaj izvještaj je posebno važan jer dolazi od Evropske komisije i objedinjava i vrednuje rad kompletne pomorske administracije, koja osim Ministarstva saobraćaja i pomorstva, obuhvata resore prosvjete, zdravlja, unutrašnjih poslova i rada“, rekli su iz Unije.

Oni smatraju da bi saradnjom svih resora za pola godine bili otklonjeni svi nedostaci iz tog izvještaja. Iz UPCG su sugerisali da se pomorcima omogući elektronsko izdavanje i obnavljanje dokumenata i sertifikata.

Iz Unije su saopštili i da je registar crnogorskih pomoraca izrađen, ali da još nije u funkciji.

„Registar je bitan, jer jedino će kroz njega biti moguće dobiti pouzdane rezultate sa kojim kadrom raspolažemo i što ćemo u budućnosti moći ponuditi međunarodnom tržištu rada“, kazali su iz Unije, odgovarajući na pitanje koliko Crna Gora ima pomoraca i koliko su oni značajni za domaću ekonomiju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније