Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Milorad Filipović, Radio CG

19. 03. 2024. 07:16 >> 11:54
Čitaj mi:

vrijednost 15 miliona eura

Na jesen iduće godine počinje gradnja ribarske luke u Ulcinju

Na jesen 2025. godine počinje gradnja ribarske luke u Ulcinju. Taj projekat koji finansira država je vrijedan 15 miliona eura, a predviđeno je da na vezu bude 79 ribarskih plovila.

Ton: Iz emisije "Mirno more", Milorad Filipović Radio Crne Gore

Za gradnju ribarske luke u Ulcinju već je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) probavilo saglasnost Agencije za zaštitu životne sredine. U prvom kvartalu naredne godine biće odabran stručni konsultant za izradu projekta, a radovi startuju nakon turističke sezone 2025. godine, kaže direktorica Direktorata za ribarstvo u MPŠV Katarina Burzanović.

"Što se tiče same izgradnje luke, ona bi trebala da počne krajem turističke sezone 2025. godine. Sama izgradnja trajala bi dvije godine, a vrijednost investicije je 15 miliona eura", kazala je Burzanović.

U Ulcinju na površini od 35 hiljada metara kvadratnih biće izgrađena sva, za ribarstvo neophodna infrastruktura.

"Ribarima su potrebne prostorije gdje bi skladištili ribu, dakle to je ta kopnena infrastruktura, logistika na kopnu koja im omogućava da oni sve ono što ulove na adekvatan način uskladište, dakle smrznu i svoju ribu bar privremeno obezbijede. Prerada nije planirana", kazala je Burzanović.

Država je planirala gradnju još dvije ribarske luke u Bokokotorskom zalivu i u okviru barske Marine. U Boki za sad nije pribavljena saglasnost lokalnih uprava a u AD Marina Bar, nije postignut konsenzus da se dio rekonstruiše i namijeni za ribarska plovila. Za barske ribare koji još nemaju svoju luku i plaćaju vez država će obezbijediti subvencije.

"Da će ove godine kroz agrobudžet, subvencije sa 50% biti uvećane na 70%", dodala je Burzanović.

Veliki teškoće crnogorski ribari imaju i kada je riječ o pravilnom skladištenju ulova.

"Očekujemo da ćemo do kraja godine opremiti 10 lokacija duž primorja koja će biti mjesta prvog iskrcaja jer će na taj način biti uspostavljena sledljivost, dakle od momenta kada riba bude iskrcana moraće da se evidentira i naravno kroz ribarski sistem da to bude sve uknjiženo i rasknjiženo", kazala je Burzanović.

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede je u prethodnom periodu realizovalo dva MIDAS projekta. Zahvaljujući tim projektima, koje finansira EU, ribari su bili u prilici da kupe nova plovila.

"Što se tiče prvog poziva, 12 plovila je nabavljeno, međutim sva plovila su ispod 10 metara. Trenutno je drugi poziv aktuelan u smislu realizacije ugovora. Mi očekujemo da će 8 plovila biti nabavljeno što opet nije dovoljno i mislim da je odziv mogao biti veći. Podsticaj je bio jako povoljan, dakle 70% povraćaja i meni je žao što ribari nijesu u većem broju iskoristili, ali vjerujem da nijesu imali dovoljno finansijskih sredstava u smislu boniteta i tražene hipoteke.

Da Crna Gora mora izdvojiti više novca i stimulisati sektor ribarstva, najbolje ilustruju podaci da je naš godišnji ulov oko 800 tona, a da je kvota koju je odredila Evropska unija, a koju dijelimo sa susjednom Albanijom, 4602 tone.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније