Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J. [ Gradski.me ]

14. 03. 2024. 09:13 >> 09:15
5

ministarstvo finansija

U toku pregovori sa Svjetskom bankom o novom zaduženju do 180 miliona eura

Ministarstvo finansija i Svjetska banka vode pregovore o zaključenju Zajma za razvojne politike (DPL) u iznosu do 80 miliona eura, kojim bi se obezbjedila dodatna sredstva za finansiranje budžeta odnosno stvaranja fiskalne rezerve.

Za ovaj aranžman sa Svjetskom bankom interesovanje su izrazile i agencije i fondovi koje bi obezbjedile dodatna sredstva uz povoljnije uslove čime postoji mogućnost da se kroz ovaj vid aranžmana obezbjedi ukupno do 180 miliona eura, saopštili su iz Ministarstva finansija za Gradski portal.

Što se tiče samih uslova, kako ističu, smatraju da se tu može ostvariti dugi rok otplate uz povoljnije kamatne stope u odnosu na tržište.

Gradski portal je zatražio dodatna pojašnjenja od Ministarstva finansija.

“U vezi sa emisijom obveznica od 750 miliona dolara, mišljenja smo da je taj iznos izbalansiran i da je omogućio da se obezbjedi konkurentna kamatna stopa koja je smanjena sa početnih 7,75% na krajnju 7,25%. Istovremenom realizacijom hedžing transakcije, u cilju zaštite od valutnog rizika, uz kamatnu stopu od 5,88%, ukupno zaduženje u eurima iznosi 687,76 miliona. Uslovi na tržištu su bili povoljni, ali moramo i napomenuti da veći iznos zaduženja predstavlja istovremeno i veće opterećenje kada dođe do otplate duga po dospijeću ovih obaveza, stoga smo mišljenja da je ovaj iznos dobro izbalansiran i predstavlja pravu mjeru za racionalno upravljanje javnim finansijama kao i održivim upravljanjem javnim dugom”, objašnjavaju iz MF-a.

Zakonom o budžetu, kako navode, za 2024. godinu predviđena je mogućnost zaduživanja do iznosa od 1,15 milijardi eura, za potrebe obezbjeđenja nedostajućih sredstava u ovoj godini, refinansiranja starog duga kao i stvaranja fiskalne rezerve za 2025. godinu. Stoga poručuju da preostali iznos koji je moguće obezbjediti putem zaduženja u ovoj godini iznosi oko 463 miliona eura.

“Imajući u vidu da su ovogodišnjom emisijom obveznica obezbjeđena nedostajuća sredstva za finansiranje otplate postojećeg duga i finansiranje kapitalnog budžeta u 2024. godini, kao i stvorene fiskalne rezerve za finansiranje dijela otplate duga za narednu godinu, Ministarstvo finansija, shodno Zakonu o budžetu za 2024. godinu, će u cilju odgovornog upravljanja javnim dugom, pratiti kretanja na tržištu i u skladu sa tim donijeti adekvatnu odluku o eventualno dodatnom zaduženju za potrebe stvaranja fiskalne rezerve za 2025. godinu”, navode iz MF.

Podsjećaju da je Ministarstvo finansija krajem 2023. godine, shodno zakonu o budzetu za 2023. godinu, zaključilo kreditne aranžmane u ukupnom iznosu od 109 miliona eura sa domaćim bankama za koje je prosječna kamatna stopa iznosila 6,5% i prosječni period dospijeća 54 mjeseci.

“Istovremeno, ispitujući uslove na ino tržištu, krajem 2023. i početkom 2024. godine, Ministarstvo finansija je donijelo odluku da bi emisija obveznica na ino tržištu mogla biti ostvarena po povoljnijim uslovima što se i pokazalo rezultatima ove emisije uz koju je ostvarena eurska kamatna stopa od 5,88%. Cilj Ministarstva finansija jeste i da doprinese razvoju domaćeg tržista kapitala te stoga dalje analize biće usmjerene i na potencijal domaćeg tržišta”, zaključuju iz MF-a.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније