Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Darko Bulatović [ TVCG ]

19. 02. 2024. 17:07 >> 17:07
Čitaj mi:

Čekaju se dozvole

Imamo samo jednu malu solarnu elektranu, interesovanje veliko

U Crnoj Gori vlada ogormno interesovanje za gradnju malih solarnih elektrana na zemlji. Do danas je pušetna u rad samo jedna, ali zato još skoro stotinu investitora čeka dozvolu.

Slike sa nekih drugih meridijana odnedavno i na Čevu, kod Cetinja. Ovo je prva mala solarna elektrana u Crnoj Gori sagrađena na zemlji, snage skoro 4,5 MW. Pionirski je poduhvat crnogorske kompanije Čevo Solar.

Na površini veličine destak fudbalskih terena postavljeno je preko 8.100 panela. Investicija vrijedna oko 4 miliona eura donosiće godišnji prihod od oko pola miliona eura.

Izvršni direktor „Čevo Solara“ Dragoslav Damjanović rekao je da energiju koju proizvode trenutno prodaju na tržištu i za njih partnerska firma trguje u smjerovima gdje je to najpovoljnije i gdje odgovara u tom momentu.

Divljanje cijena struje na berzi u godinama za nama, ali i činjenica da lokaciju za male solarne elektrane do 5 MW odobravaju opštine, pokrenula je opštu trku za, čini se, lakom zaradom.

"Ne mogu reći da je zlatna koka, ali čim smo ušli vjerujemo u ovaj projekat. Idemo i dalje, da osim ovog razvijamo i slične projekte", kazao je Damjanović.

Njihovim putem bi trenutno još blizu stotinu investitora. No, već sada je jasno, da na distrbutivnoj mreže neće biti mjesta za mnoge.

Milica Vujošević iz službe za obnovljive izvore CEDIS-a kazala je da je postojeća distributivna mreža obezbijeđena i sagrađena da obezbijedi napajanje krajnih korisnika, tj potoršača, a ne u dijelu novih izvora energije i novih proizvođača i nesrazmjerno velikog interesovanja.

Da bi se na distributivnu mrežu priključili svi treba prvo uložiti i do 15 miliona eura u novu infrastrukturu, a postojeće stanje, jasni su CEDIS-u, ostavlja još samo malo prostora za nove projekte.
"Slobodnog prostora na mrežu, da tako kaže, u dijelu priključenja novih elektrana imamo u dijelu Bokokotorskog zaliva, oko Budev, Bara i na Žabljaku", rekla je Vujošević.

U Čevo Solaru bili su najbrži pa sada polako ubiraju plodove svoje vizije.

"Posebna zahvalnost prijestonici Cteinja koja je imala osjećaj da shvati važnost i veličinu ovog projekta i interesa za njih a to je da elektrana zpošlajva 7 radnika od kojih su četvoro sa ovog prostora", naveo je Damjanović.

Damjanović kaže da ih sunce nije grijalo kad je za projekat u startu trebalo obezbijediti povoljan kredit od države i Investiciono razvojnog fonda, zbog čega su po mnogo većim kamatnim stopama svoje mjesto pod suncem tražili preko komercijalnih banaka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније