Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.L.B. [ Mina biznis ]

12. 02. 2024. 18:52 >> 19:08

ODBORU U PKCG

Armenko: Stvorili smo brendove od plaža, a neko bi da se umiješa

Ključna pitanja za sezonu razmotrena su danas bez predstavnika nadležnih ministarstava i Morskog dobra, suprotno dosadašnjoj dobroj praksi, saopšteno je nakon sjednice Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG).

“Naišli smo na ignorisanje nadležnih institucija i neprepoznavanje značaja ove teme, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo i razočarenje turističke privrede”, jedan je od zaključaka sa sjednice, nakon što su učešće u posljednjem trenutku otkazali predstavnici ministarstava prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine i turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Privrednici su na sjednici ocijenili da postoji izgledna mogućnost da ugovori o korišćenju morskog dobra za period ove do 2028. godine, koji se zaključuju između Morskog dobra i korisnika, zbog dugotrajnih tenderskih procedura neće biti potpisani do sredine aprila, te da plaže neće biti spremne 1. maja za početak kupališne sezone.

To sve, kako su ocijenili, može ugroziti predstojeću turističku sezonu.

“Predlažemo da Vlada sagleda mogućnost i donese zaključak da zbog kašnjenja raspisivanja tendera, dugotrajnih tenderskih procedura i kratkog vremenskog roka do početka sezone, Morsko dobro pozove bivše zakupce i produži osnovni ugovor za ovu godinu, a da se raspisivanje tendera odloži do završetka ljetnje turističke sezone, najdalje do oktobra”, saopšteno je na sjednici.

Zakupci plaža traže da, kako je saopšteno iz PKCG, budu uključeni u rad Upravnog odbora Morskog dobra, jer posjeduju stručna znanja. Mišljenja su da bez ozbiljne analize, uzročno-posljedične reakcije, ne treba ulaziti u značajnu korekciju cijena zakupa.

“Predlažemo da ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine i turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiraju radnu grupu koja će u saradnji sa privredom, na objektivan način sagledati situaciju sa sproveđenjem tenderskih postupaka za ustupanje - zakup djelova morskog dobra prema Planu objekata privremenog karaktera i naći najbolja rješenja u korist države i zakupaca plaža, a na zadovoljstvo krajnjih korisnika-turista”, saopšteno je na sjednici.

Tokom sjednice pročitano je obavještenje od direktora Morskog dobra Mladena Mikijelja, koje je proslijeđeno Odboru neposredno prije početka rada.

Predsjednik Odbora, Ranko Jovović, ocijenio je da najavljeno povećanje početnih nakanada za zakup morskog dobra i značajno smanjnje „referenci“ zakupcima kojima se dodjeljuju bodovi za prethodni petgodišnji period zakupa, izazivaju negodovanje i zabrinutost svih zakupaca plaža i vlasnika hotela na crnogorskoj obali.

Dodatni izazov on vidi u tome da procedure oko tendera koje traju po nekoliko mjeseci još nijesu započete, a već je sredina februara. Javni poziv za zakup kupališta i drugih djelova obale koji sprovodi Morsko dobro još nije objavljen, a Program privremenih objekata za područje morskog dobra za period od ove do 2028. godine nije usvojen.

“Sve navedeno ukazuje na opravdanu zabrinutost turističke privrede, da ugovori o korišćenju morskog dobra za period od ove godine do 2028, koji se zaključuje između Morskog dobra i korisnika, zbog dugotrajnih tenderskih procedura, neće biti potpisani do sredine aprila i plaže neće biti spremne 1. maja za početak sezone”, kazao je Jovović.

Potpredsjednik Privredne komore, Nikola Vujović, istakao je važnost komunikacije sa donosiocima odluka koja je ključna.

“Odluke se donose i baziraju na sjajnim rezultatima koje bilježi turistička privreda, a zaboravlja se na teške godine prouzrokovane pandemijom koronavirusa i krizom u Ukrajini. Zato je nužno pažljivo pratiti i analizirati efekte prethodnih sezona kako bismo ažurirali strategije”, poručio je Vujović.

Dragan Ivančević iz Mac Sun DMC Montenegro, kazao je da je posljednjih godina pokrenut proces upodobljavanja kupališta Crne Gore sa razvijenim turističkim destinacijama, te da su i pored nerazumijevanja nadležnih institucija uspjeli da dovedu plavu zastavicu na domaće plaže, kao znak najvećeg međunarodnog standarda za kvalitet.

“Svi zakupci su se potrudili da urede kupališta po najvisočijim standardima, uložili svoj trud, znanje i velika novčana ulaganja, zato njihov glas treba da se čuje”, rekao je Ivančević.

Prema njegovim riječima, ovo predstavlja novi udar na organizovani turizam i turističko tržište.

“Ovo može imati dalekosežne posljedice na kvalitet turističke ponude, kao i destimulaciju naših partnera od kojih zavisi turizam, a to su turoperatori”, naveo je Ivančević.

Direktor Turističke organizacije (TO) Ulcinj, Ćazim Hodžić, rekao je da je turistička privreda zbunjena najavljenim izmjenama, te da nema tačne smjernice o budućem zakupu plaža. On je posebno istakao planirano povećanje broja plaža na Velikoj plaži, sa trenutnih 50 na 100 do 150, što će, kako ističe, cijeli prostor pretvoriti u ogroman parking i devastirati okruženje.

Ivan Peković iz Montenegro Starsa kazao je da bi trebalo opet razmotriti uslove i kriterijume za ponuđače na tenderu za kupališta, sa jasnim definisanjem prava prijave, ističući da je sve nejasno napisano.

On je podsjetio da su kao zakupci plaža u posljednjih nekoliko godina isplatili više od 140 hiljada svim zaposlenima i uložili velika sredstva u adaptaciju i uređenje kupališta. Takođe, apeluje da se, bez obzira u kojoj formi bude turistička inspekcija, povede računa o nadzorima dok tenderi ne budu gotovi.

Jovana Radović iz Uprave za inspekcijske poslove saopštila je da oni rade na osnovu zakonske regulative, kao i da je Morsko dobro to koje svake godine šalje inicijative za kontrolisanje plaža u pogledu spasilaca, plažnog mobilijara i uređenja.

Elvir Kalamperović iz Kalampera rekao je da su dosadašnji zakupci bili ti koji su ulagali ogroman novac, obezbjeđivali obučene ljude i radili u interesu turizma i države.

“Tokom posljednjih 20 godina nijesmo imali nijednu značajniju investiciju iz Morskog dobra. Ako ne preduzmemo konkretne korake u narednih 20 godina kako bismo osigurali održavanje i unapređenje naših plaža, mogli bismo se suočiti s ozbiljnim problemima, slično drugim državama koje su izgubile svoje plaže”, kazao je Kalamperović.

Posljednjih pet godina primijetan značajan gubitak obale od deset metara

Prema njegovim riječima, posljednjih pet godina primijetan je značajan gubitak obale od deset metara, što predstavlja ozbiljno ograničenje koje se mora ozbiljno shvatiti, a Morsko dobro djelovati u skladu sa tim.

Privrednici su saglasni da je Morsko dobro državno preduzeće koje ima monopol na ove vrste usluga, te da naknada za korišćenje morskog dobra nije fiskalni prihod već naknada koja je utvrđena ugovorom o korišćenju tog dobra koji se zaključuje između preduzeća i korisnika, a koja bi trebalo prvenstveno da služi za održavanje i očuvanje državne imovine. Apeluju da se, zbog erozije plaža u svim primorskm opštinama, mora urgirati za stručnu pomoć i hitno djelovanje Morskog dobra po tom pitanju.

Potpredsjednik Udruženja ugostitelja Budve Ilija Armenko, naveo je da zakupci imaju informaciju o ukidanju bodova.

“Mi smo apsolutno protiv ukidanja bodova i nećemo to dozvoliti. Spremni smo da platimo više, ali inflatorno više”, rekao je Armenko.

Na javno iskazane stavove da su u prethodnom periodu plaže zakupcima davane u bescjenje, Armenko je kazao da to nije tačno, a da su jeftino ustupane samo plaže za koje se Morskom dobru nije isplatilo da ih održava.

“Sad kada smo mi stvorili brendove od tih plaža, neko hoće da se umiješa. To apsolutno nećemo dozvoliti. Razočarani smo što niko nije došao iz Ministarstva i Morskog dobra da nas ispoštuje”, kazao je Armenko.

Nikola Perišić je u ime zakupaca Herceg Novog, izrazio veliko razočarenje što sjednici Odbora, suprotno ustaljenoj praksi, nijesu prisustvovali predstavnici nadležnih iz Morskog dobra i Vlade.

“Ovo je pošlo krivim putem. Morsko dobro je postalo preduzeće koje se odmetnulo od zakupaca i nemamo nikakvu komunikaciju sa njima. Mi u februaru ne znamo kakav je plan za plaže, a dobili smo saopštenje da neće da broje bodove, što nije dobar put. Čuli smo od predsjednika Vlade da traže profesionalizam u javnim preduzećima a mi smo ti koji imamo znanje. Ako nas ne uključe u donošenje odluka ovog tipa to neće dobro ići i već ne ide dobro”, rekao je Perišić.

Predsjednik Udruženja zakupaca Velike plaže, Predrag Škrelja, kazao je da su zakupci bodove zaradili, jer su puno uložili u plaže i održavali ih u skladu sa najvišim standardima.

“Mi smo nezadovoljni, jer ni od Ministarstva ni od Morskog dobra nijesmo dobili informaciju šta će biti sa našim bodovima, da li da angažujemo radnu snagu ili ne. Svi zakupci plaća su savjesni i redovno izmiruju obaveze i tu ne bi trebalo da bude poskupljenja zakupa jer već ionako plaćamo visoke cijene”, kazao je Škrelja.

On smatra da postoji prostor za kompromis.

Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva je, između ostalog, zaključio da se ograničenja koja opterećuju poslovanje u turizmu mogu riješiti samo strateški, partnerskom saradnjom i sinhronizovanim djelovanjem privrede i državnih institucija, jer je turizam privredna grana sa velikim potencijalom, koja stvara dodatne mogućnosti za povećanje zaposlenosti, rast BDP i snažno utiče na srodne privredne delatnosti.

“Analizirajući ambijent za poslovanje na sjednici Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG, na temu izazova na realizaciji Javnog poziva za zakup kupališta i drugih djelova obale za period 2024-2028, naišli smo na ignorisanje nadležnih institucija i neprepoznavanje značaja ove teme, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo i razočarenje turističke privrede”, navodi se u zaključcima.

Turistička privreda ukazala je na mogućnost da ugovori o korišćenju morskog dobra za period do 2028, koji se zaključuju između Morskog dobra i korisnika, zbog dugotrajnih tenderskih procedura, neće biti potpisani do sredine aprila i plaže neće biti spremne 1. maja.

“Shodno navedenom predlažemo da Vlada sagleda mogućnost i donese zaključak da zbog kašnjenja raspisivanja tendera, dugotrajnih tenderskih procedura i kratkog vremenskog roka do početka sezone, Morsko dobro pozove bivše zakupce i produži osnovni ugovor za ovu godinu, a da se raspisivanje tendera odloži do završetka ljetnje turističke sezone, najdalje do oktobra”, navodi se u zaključcima.

Iz PKCG su apelovali da se u organe upravljanja Morskog dobra uključe i predstavnici udruženja zakupaca iz svih primorskih opština.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније