Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

М.В./М.М.

16. 10. 2023. 15:51 >> 22:56
3

ARBITRAŽA U FRANKFURTU

"Sud prihvatio falsifikovanu garanciju, Opština Budva u minusu 40 miliona"

Iz Opštine Budva saopštili su za Portal RTCG da je sud u Frankfurtu prihvatio falsifikovanu garanciju opštine iz 2010. godine i zatražio od opštine da kompaniji WTE plati 40 miliona eura.

Saopštenje Opštine Budva prenosimo integralno. 

Dužni smo da obavijestimo javnost da je arbitražni tribunal sa sjedištem u Frankfurtu dana 9. oktobra 2023. godine donio odluku kojom je prihvatio zahtjev kompanije WTE iz Esena (SR Njemačka) u vezi više nego sporne, falsifikovane i navodno opštinske garancije iz aprila 2010. godine i zatražio od opštine da toj kompaniji isplati gotovo 40 miliona eura.

Odluka je pravnom timu opštine dostavljena 10. oktobra 2023. godine u kasnim večernjim satima, a dužni smo napomenuti da je donijeta posle višekratnog i višemjesečnog odlaganja, suprotno praksi međunarodne arbitraže.

Pravni tim je u prethodnih nekoliko dana analizirao i uspio da sagleda odluku i pripremi set odgovora na ovaj pokušaj ozakonjenja korupcije bez presedana.

Dakle, sporna odluka je donijeta od strane tri osobe koje su očigledno pristrasno postupale u korist WTE - a u vezi sa tim napominjemo da od juna mjeseca 2022. godine traje postupak po zahtjevu opštine pred njemačkim redovnim sudom u smislu izuzeća sva tri člana arbitražnog tribunala zbog očigledne pristranosti u korist WTE. Taj postupak za izuzeće još uvijek traje.

Ispostavlja se da smo bili u pravu kada smo pokrenuli navedeni postupak za izuzeće arbitara koji su donijeli spornu presudu u vezi falsifikovane garancije.

Tribunal je u potpunosti zanemario koruptivnu prirodu čitavog „aranžmana“ sa WTE, o čemu svjedoče i brojne pravosnažne krivične presude izrečene pred Višim sudom u Podgorici.

Takođe, zanemarena je činjenica da se u slučaju sporne garancije radi o notornom falsifikatu (o čemu postoji nesporan i neosporen nalaz vještaka grafologa), a o čemu je SDT još 2020. odnosno 2021. godine detaljno informisan u formi krivične prijave i više dopuna, a dodajmo da o tom falsifikatu postoji komunikacija tužilaštava više država.

Međutim, radi interesa javnosti i prije svega građana dužni smo da naglasimo da protiv ove i ovakve odluke postoje pravna sredstva i to pred sudskim instancama u SR Njemačkoj, kao i pred sudovima u Crnoj Gori.

O svim koracima, aktivnostima, i to procesnim i materijalnim, opština je ažurno i blagovremeno obavještavala Specijalno državno tužilaštvo, koje je takođe obaviješteno i o spornoj odluci arbitraže.

Nadamo se da će SDT nakon navedene sporne odluke u konačnom privesti na saslušanje sve osobe za koje postoji osnovana sumnja da su ovu falsifikovanu “garanciju“ predale predstavnicima kompanije WTE.

Dodajmo ono što je opšte poznato – odnosno da sporna garancija nikada nije bila predmet razmatranja Skupštine opštine Budva – a što je obavezno po zakonu – već predstavlja privatni aranžman osoba koje se slobodno kreću bez posljedica sa jedne i predstavnika WTE sa druge strane.

Zbog prirode postupka više od navedenog ne možemo saopštiti u ovom trenutku, ali želimo da istaknemo da će se ovo pitanje raspravljati na tri adrese i to pred redovnim državnim sudom u Njemačkoj, sudovima Crne Gore, ali i pred SDT-om, imajući u vidu sve materijale koji su do sada tom tužilaštvu do sada dostavljeni, zaključuje se u saopštenju Opštine Budva. 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније