Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

08. 04. 2014. 08:27 >> 08:27

IMPEKS METAL

Pejović našao partnera za KAP

Poljska kompanija Impeks metal biće partner vlasniku Uniproma Veselinu Pejoviću u Kombinatu aluminijuma (KAP), čiju ponudu za podgoričku firmu je prihvatio stečajni upravnik.

"Čim uđem u KAP, oni će biti moji partneri i idemo dalje u razvoj fabrike. To je firma sa proizvodnjom od 75 hiljada tona raznih traka i limova od aluminijuma. Poljacima za njihovo tržište treba još 50 hiiljada tona limova i traka. Mi bismo to proizvodili u KAP-u i plasirali na poljsko tržište", rekao je Pejović Pobjedi.

Predstavnici Impeks metala, kako je rekao Pejović, obišli su u ponedjeljak KAP i nakon toga razgovarali sa njim i ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.

Pejović je kazao da očekuje da će biti partner sa Impeks metalom i da će se sa Elektroprivredom (EPCG), Vladom i A2A dogovoriti oko cijene struje za KAP.

"Ja sam poslao EPCG svoju ponudu i sad čekam njihov odgovor 11. aprila. Ja sam optimista, očekujem da će prihvatiti moju ponudu, naravno ako se oni budu našli u toj cijeni i imali profit", saopštio je Pejović.

Pejović je ponudio da EPCG po 38 eura za megavatsat (MWh) sa uključenim troškovima prenosa snabdijevanja KAP-a, o čemu 11. aprila treba da se izjasne akcionari. Stečajni upravnik Veselin Perišić je međutim predložio bordu EPCG da se ta kompanija izjasni o zaključenju ugovora o isporuci struje KAP-u sa Unipromom koja po cijeni od 34,5 eura.

Pejović je podsjetio da je prošle sedmice KAP obišla i turska kompanija Šahinler, koja je zainteresovana za saradnju sa Kombinatom.

"Riječ je o potpuno drugoj proizvodnji, automobilskoj industriji razne legure i auto djelovi. Te dvije firme se ne preklapaju sa proizvodnim programom. Za budućnost KAP-a nema sigurno nikakve bojazni. To bi svakako značilo i povećanje broja radnika ako se otvaraju novi programi", poručio je Pejović.

Za realizaciju ta dva posla, kako je dodao, trebalo bi samo vremena za promjenu opreme.

"Za proizvodnju limova neophodno bi nam bilo od osam do 12 mjeseci za instaliranje nove opreme. Što se tiče saradnje sa Turskom, sa proizvodnjom silumina i pravljenjem legura pogone bi osposobili za dva, tri mjeseca", saopštio je Pejović.

Pejović je za imovinu KAP-a ponudio 28,5 miliona eura, ali je kao uslov tražio cijenu struje od 38 EUR po MWh u narednih pet godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније