Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG, Darko Bulatović ]

08. 05. 2023. 08:03 >> 08:03

SEZONA U DUBROVNIKU

"Ima posla, ali ima i novca"

Dubrovnik, magnet za strance, ali sve više i sezonsku radnu snagu. Zna to dobro Đani Banovac, tamošnji ugostitelj u čijim objektima na ostrvu Lokrumu, radi tek manji broj lokalaca tokom sezone.

"Hrvati idu da rade u Njemačku, Austriju, Irsku, tamo gdje je sezona 12 mjeseci", rekao je Banovac, iz Udruženja ugostitelja Dubrovnika.

Ipak, snašao se pa godinama radnu snagu traži u regionu, mahom Makedonce. Ove godine, biće ih 30-tak.

"Minimalna plata je od 900 eura do 1.600 za ove nemanadžerske pozicije kakve su sobarica, pomoćnik kuvara, šanker, barmen, uz to naravno ide topli obrok, smještaj i bonusi ako su ljudi zadovolji njima", rekao je Banovac.

Antoniju Gerogijevskom ovo je druga godina na ostrvu koje je postalo planetarno poznato po seriji "Igra prijestola". Priznaje da su uslovi u Dubrovniku daleko iznad 500 eura makedonske stvarnosti.

"Super, iskreno. Za razliku od Makedonije mnogo je veća, ima posla ali ima i novca, bolje da se radi nego u Makedoniji, u Skoplju", rekao je Georgijevski. 

Prošle godine u dubrovačkoj opštini radilo je oko 200 državljana Crne Gore, dok ih je na početku ove sezone oko 100. Budući da i ovdašnji ugostitelji kubure sa sezonskom radnom snagom, mnogi se odluče i da tokom zimske pauze plaćaju svoje radnike kako bi ih sačuvali za narednu sezonu.

Baš takve povlastice uživa Podgoričanin Pavle Grbović. Devet godina on je u Dubrovniku pekao svoj zanat. Danas je šef kuhinje u elitnom objektu na Lokrumu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније