Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.M.Lj. ]

22. 03. 2022. 09:57 >> 10:37
8

KASALICA

Odluke sa posljedicama ne odgovaraju ni Srbiji ni CG

Odluke sa dalekosežnim posljedicama po Crnu Goru koje je juče najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne odgovaraju ni privrednicima u Crnoj Gori ni u Srbiji, kaže ekonomska analitičarka Mila Kasalica. Ona je istakla da prenaglašeni naslovi u vrijeme izbora ne znače ništa.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će danas  saopštiti odluku koja će imati dalekosežne posljedice po Crnu Goru. To  je uslijedilo nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova reklo da neće da organizuje glasanje za predsjedničke izbore u Srbiji, što su nakon toga demantovali.

Kasalica je kazala da je riječ o vijestima koje se prave za “proklete” društvene mreže. Naglasila je da je vrijeme lokalnih izbora u Crnoj Gori, kao i izbora u Srbiji, tako da prenaglašeni naslovi ne znače ništa.

“Ne umanjujem vrijednost onoga što je juče rečeno, ali način komunikacije je nepoštovanje prema građanima kako Crne Gore, tako i do Srbije. Dalekosežne posljedice ne odgovaraju ni privrednicima u Crnoj Gori ni u Srbiji, tako da hajde da radimo i bavimo se ozbiljnim temama”, kazala je ona.

Ističe da je saradnja privrednika dvije zemlje na izuzetnom nivou.

“Da li političari žele da natežu konopce zbog izbora i jeftinih poena - da, to je sudbina našeg regiona-da, da li ljudi treba da budu kritični prema tome- isto da”, kazala je ona.

Dodala je da u Srbiji postoje značajne zalihe, a da u Crnoj Gori postoji potreba za uvozom, tako da nema razloga da se razmjena novca ne nastavi u regionu.

“Niko nikome neće ostati dužan osim u onome što treba da se radi. To je da se priprema turistička sezona u Crnoj Gori i da se priprema sjetva i žetva u Srbiji”, smatra analitičarka.

Kazala je da PKCG treba da pomaže privrednicima, a ne da vrše pritisak na nadležne institucije.

"Moraćemo da se naviknemo na veća zagušenja na primorju"

Prošle godine smo bili eksklutzivci otvaranjem granica za turiste, ove godine ćemo se boriti za svakog gosta, kazala je Kasalica. Istakla je da već moramo da se priviknemo na veća zagušenja na primorju.

"Jer kupovna moć nije ista kao turista iz Rusije i Ukrajine, tako da ćemo morati da se privikavamo na veće gužve", kazala je ona. 

"Predlozi za zamrzavanje cijena nijesu konkretni"

Govoreći o poskupljenju cijena, Kasalica kaže da se ljudski rod vraća na preživljavanje. Smatra da se treba izaći rješenje a da se ne razara tržište. 

"Do početka sezone ne mislim da ćemo moći i sa čim da se suočavamo, osim sa poskupljenjem. Smatram da predlozi za zamrzavanje cijena nijesu konkretni, zato što je svako subvencionisanje vrsta državne pomoći. zato što svako poskupljenje mora da ide Agenciji za zaštiu konkurencije koja procjenjuje da li to ugrožava tržište ili ne", kaže ona. 

Kaže da je bolje rješenje predlaže resorno ministarstvo 40 procenata. 

"Zato što je budžet predviđen sa cijenama u novembru, sada su cijene porasle i akcize mogu da se ograniče. Evo već u ovom trenutku možemo da kažemo da se sa oređenih tržišta svjetski proizvođači nafte nadoknađuju što će u jednom trenutku smanjiti pritisak na povećanje cijena natnih derivata na svjetskom tržištu. Do kraja aprila trebalo bi da imamo naznake za to", kazala je ona. 

Kaže da je nebitno to što smo vratili zlatne rezerve u Crnu Goru, već da je važnije kako se one koriste.

"Ako mogu da nam pomognu da obezbijedimo ino partnere, a ne da se hvalimo što smo vratili nešto što je naš posao. Ono što sam naučila  je da su naši privrednici naše blago i da to treba da čuvamo", kazala je Kasalica.  

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније