Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

25. 02. 2013. 13:54 >> 13:49

PREDLOG ZAKONA

SDP: Kazne i do 20.000 eura zbog rada za vrijeme praznika

U skupštinskoj proceduri trenutno je predlog dopune Zakona o državnim i drugim praznicima koji je inicirala Socijaldemokratska partija, a kojim su predviđene kazne od hiljadu do 20 hiljada eura za preduzeća koja, suprotno zakonskim odredbama, rade u praznične dane.

 

Predlogom dopuna Zakona, predviđena je i mogućnost kažnjavanja odgovornih od 100 do hiljadu eura.  Kazne od 200 do dvije hiljade eura plaćaće preduzetnici, koji budu kršili Zakon.

 Nadzor nad primjenom Zakona obavljaće Ministarstvo rada i socijalnog staranja, preko nadležnih inspekcija. Predlogom je predviđeno i da dozvolu za rad prazničnim danima izdaje Ministarstvo, u skladu sa kriterijumima i pravilima koja propiše.

,,Preduzeća su dužna da u poslovnim prostorijama, odnosno mjestu obavljanja djelatnosti, imaju dozvolu za rad u praznične dane“, navodi se u predloženim dopunama Zakona.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja smatra da poslodavac ima pravo da organizuje rad za vrijeme državnih i drugih praznika ukoliko to zahtijeva proces rada, ali uz obavezu da angažovanim radnicima isplati dnevnicu uvećanu 150 odsto po satu. Iz SDP-a smatraju da je Država propisala neradni dan želeći da obilježi neki važan datum na način što se taj dan neće raditi, a ne time što će dnevnica biti povećana 150 odsto.

Rad tokom prazničnih dana omogućen je jedino preduzećima čija priroda djelatnosti ili tehnologija rada zahtijevaju neprekidan angažman. To se, kako je objašnjeno, ne može odnositi na trgovinu i građevinarstvo, jer ne zahtijevaju neprekidan rad.

Ministarstvo će, prema ovom predlogu,  definisti kriterijume i pravila na osnovu kojih će određenim preduzećima dozvoliti rad u praznične dane, kao i obim rada i rok važenja dozvole.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније