Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

O.Z. [ Mina-business ]

12. 02. 2022. 13:49 >> 13:58

PRVA TURNEJA

Crnogorski inkubator šalje deset balkanskih start up-ova u Ameriku

Digital Den inkubator od danas do 26. februara realizovaće prvu start up turneju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Delegacija koju čine deset start up-ova crnogorskog inkubatora obići će gradove Finiks, Denver, Portland i Njujork kako bi predstavila svoje inovativne ideje potencijalnim investitorima. Projekat se realizuje uz podršku partnera Digital Dena – State departmenta i U.S. Ambasade u Podgorici.

„Ovo je način da naša zemlja uđe na globalno tržište, na čija je vrata već zakucala zahvaljujući projektu Montenegrin Tech and Startup Bridge (MSTB). Projekat je započet krajem oktobra prošle godine kada je ekipa Digital Dena prvi put putovala u Ameriku i imala preko 40 susreta sa potencijalnim partnerima“, navodi se u saopštenju Digital Dena.

U pitanju je ekonomsko-tehnološki most između Crne Gore, regiona i SAD-u u oblasti inovacija, preduzetnistva u IT sektoru.

Digital Den hub je domaćin najboljim inovatorima Zapadnog Balkana koji će imati priliku da svoje ideje predstave investitorima, inkubatorima, angel investitorima, venture kapital fondovima, univerzitetima i velikim kompanijama u Americi.

„Crna Gora tako postaje regionalni hub za inovacije i centar okupljana startup-ova regiona koji će biti inkorporirani u Crnoj Gori. Projekat Crna Gora – Balkan – SAD će funkcionisati i dvosmjerno, pa je već dogovorena implementacija startup-ova iz SAD u Crnoj Gori, kao i dolazak brojnih mentora i investitora u region“, navodi se u saopštenju.

Prvu grupu koja putuje u Ameriku čini deset start up-ova iz Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

To su crnogorski Badger, koji predstavlja nosivi uređaj koji unosi revoluciju u konferencijsku industriju, ubrzavajući poslovni networking te razvijajući nove načine ličnog i korporativnog brendinga, kao i Flourish, koji predstavlja asistenta za razvoj emotivne inteligencije, koji kroz pametnu i vremenski efikasnu aplikaciju pomaže pojedincima, kao i kompanijama, da dosegnu ciljeve i poboljšaju performanse u različitim oblastima.

U Ameriku putuju i crnogorski Go Plant Me, što je platforma koja predstavlja slobodno i decentralizovano tržište karbonskih kredita.

„Okuplja učesnike koji imaju za cilj borbu protiv klimatskih promjena, sadnju drveća, i očuvanje biodiverziteta. Koristi blockchain tehnologiju, koja omogućava da uvedemo NFT – digitalni zapis koji garantuje da je vlasnik zaista kupio određenu količinu drveća i tako nadoknadio proporcionalnu količinu ugljenika koji je proizveo“, navodi se u saopštenju.

Crnogorski start up-ovi koji će se predstaviti su i Ivmax, koji predstavlja spoj mehaničke četkice za zube i paste, odnosno četkica i pasta u jednom, Final Find koji pomaže turistima da lakše lociraju i pronađu rezervisani smještaj i može se integrisati i kao plug-in kod vodećih svjetskih sajtova za iznajmljivanje smještaja poput Airbnb, Booking.com i Expedia, kao i Uhura, koja predstavlja platformu baziranu na vještačkoj inteligenciji (AI), koja čita i razumije ugovore na čovjeku sličan način.

Predstaviće se i start up-ovi iz Srbije Dr. Knight, koji je novi, potpuno „zeleni“ polimerni materijal koji pomaže ljudima u sprečavanju farbanja odjeće tokom pranja veša, kao i Klik koji je efikasan, inkluzivan i bezbjedan ekosistem digitalnog plaćanja koji podržava različite potrebe i mogućnosti pojedinaca i preduzeća, preko custom domaće tehnologije i kroz integraciju sa trećim stranama.

Start up iz Sjeverne Makedonije koji će se predstaviti je Solar Data Collector, koji kreira rješenja za napredno predviđanje, praćenje, optimizaciju i proaktivno upravljanje izlaznim vrijednostima fotonaponskih sistema.

Iz Bosne i Hercegovine predstaviće se start up Portal, koji predstavlja augmented reality rješenje za pametni turizam, koji dopušta da vidite i osjetite istoriju mjesta koje posjećujete.

„Tehnologija pretvara telefon u „portal kroz vrijeme“ i omogućava posmatranje evolucije lokacija kroz istoriju, kao i lokalnog nasljeđa i kulture“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније