Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

06. 11. 2021. 17:14 >> 17:16

RADNIČKA PARTIJA POZIVA MINISTRA

Pojasniti program "Evropa sad"

Stručni savjet Radničke partije pozvao je ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića i resor na čijem je čelu da pojasne program "Evropa sad" kako bi bio jasan svakom građaninu.

Iz Radničke partije napominju da je proteklih nedelja aktuelan program "Evropa sad", koji kao krajnji cilj ima značajno povećanje zarada, samim tim i poboljšanje životnog standarda stanovništva Crne Gore.

"Stručni savjet Radničke partije inicira da se od ministra Spajića i ministarstva kojim rukovodi (MFSS) dobiju jasni i precizni odgovori na veoma važna pitanja, na koja se uopšteno ili nikako ne odgovara, a odnose sa na održivost programa 'Evropa sad'", navodi se u saopštenju.

Nadaju se da će pokrenuti dijalog o programu "Evropa sad" kako bi svim akterima, koji od njega očekuju benefite, bio potpuno jasan.

"Pretpostavka je da nije namjera Vlade i MFSS da se nakon najave da će minimalna cijena rada biti 450 eura, prosječna 700 eura, 'zatvore' usta svima koji pitaju: kako? Ili da se proglase neprijateljima radnika, ako iskažu zabrinutost za realnost i održivost programa", navode iz Radničke partije.

Nvaode da im je cilj da se riješe eventualna sporna pitanja i razumljivim jezikom i primjerima objasni radniku, penzioneru, studentu šta ga očekuje.

"A očekivanja su velika nakon 30 godina u kojima ništa nije bilo na strani običnog čovjeka. Valjda smo svi na istom putu, a to je da se podigne, ali i održi bolji standard života i ljudi zadrže da ovdje žive i rade", kazali su.

Tri pitanja se, kažu, nameću i zahtijevaju hitan odgovor. Najprije pitaju kako održati taj nivo plata, posebno u privatnim preduzecima?

"Iz kojih izvora se planira povećanje zarada u javnom sektoru je jasno, jer se država još uvijek može zaduživati, što je konstantno i radila, posebno pred izborne cikluse", navode iz Radičke partije.

Pitaju i šta je sa privatnim sektorom?

"Može li se 'narediti' veći prihod od poslovanja ili manji rashod za druge stavke u poslovanju, kako bi se povećao budžet za plate.
Da li će doći do otpuštanja radnika, prebacivanja na polovinu radnog vremena ili čak, i vraćanja jednog dijela zarade poslodavcu u gotovini? Sve ovo tangira zaposlene sa primanjima oko 300 eura i nizim. Odgovor da će se pojačati inspekcijski nadzor i kažnjavanje nije odgovor kako će reagovati neko privatno preduzeće, štiteći svoj interes i poslovni rezultat. Cilj je da radnik ima veću i održivu zaradu u kontunuitetu, zato i postavljamo ovo kao prvo pitanje", kazali su.

Drugo, pitaju kako održati zdravstveni sistem?

"Bez najavljenog, potrebnog i zasluženog povećanja plata zdravstvenim radnicima i herojima borbe protiv epidemije, Fond za zdravstveno osiguranje iznosi više od 310 miliona eura za 2021. godinu. Svake godine od 2006. nedostajalo je između 30 i 70 miliona eura godišnje, koje su se morale nadomjestiti iz drugih budžetskih stavki, kada su planirana sredstva bila na nivou od oko 200 miliona eura, značajno niža nego aktuelna. Kako će sada nedostajati čitav iznos logično je pitanje, kako održati zdravstveni sistem?", dodaju iz Radničke partije.

I kao treće, pitaju šta će se desiti u budućnosti sa cijenama i koliko će minimalna zarada realno da vrijedi?

"Svako nerealno upumpavanje novca u promet, dovodi do inflacije i rasta cijena. To znaju dobro svi koji se bave ekonomijom i finansijama, kao jednu od prvih lekcija na fakultetu. Evo da ne komentarišemo, odakle ta sredstva, postavlja se i ovdje logično pitanje: kako da se spriječi neminovan rast svih ili većine cijena, odnosno realnost da u veoma kratkom periodu 'minimalac' od 450 eura, 'vrijedi' kao današnji od 250 eura", dodaju iz Radničke partije.

Ako je, pak kažu, sa druge strane namjera, da se "brendira" i popularizuje naziv i ideja za novu partiju i njen program, predlažu da se to i javno saopšti.

"Novac koji bi se uložio u ovaj program, bilo iz realnih izvora ili novih zajmova je novac građana Crne Gore i niko nema pravo da ga zloupotrebljava zarad lične koristi ili promocije", navode iz Stručnog savjeta Radničke partije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније