Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

11. 06. 2021. 16:00 >> 16:00

UNIJA POSLODAVACA

Ne čudi naknadna pamet Odbora PKCG

Paradoksalna je situacija da je upravo Odbor Privredne komore Crne Gore (PKCG) koji je svojevremeno bio inicijator uvođenja neradne nedjelje i maltene njen kreator, iako je zvanični obrađivač i predlagač Ministarstvo ekonomije i Vlada Crne Gore, sada bude zagovornik njenog ukidanja, problematizujući njenu ustavnost i zakonitost, ujedno pozivajući se na nedostatak socijalnog dijaloga za razrešenje tvog pitanja.

To su kazali iz Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) reagujući na saopštenje Odbora udruženja trgovine PKCG koji su juče uputili apel da se uspostavi socijalni dijalog o pitanju rada trgovina nedjeljom na čiju je inicijativu, podsjećaju iz UPCG neradna nedjelja uvedena.

Kažu da ovim ne žele da zanemare dugogodišnja i za njih potpuno legitimna zalaganja predstavnika Sindikata (za trgovinu) po tom pitanju.

Iz UPCG podsjećaju na neke od argumenata kojima se PKCG zalagala za uvođenje neradne nedjelje.

"Naime, prije dvije godine, Odbor PKCG svoja zalaganja i predloge potkrepljivao je nekim od sledećih argumenata. +Time bi u znatnoj mjeri bila povećana produktivnost rada, radnici bi bili zadovoljniji i odgovorniji prema radnim zadacima, provodili bi i planirani više vremena sa porodicom, poslodavci bi razvili mnogo veću društvenu odgovornost, smanjili bi se troškovi održavanja I redovna izdvajanja za usluge… (izvor: Saopštenje PKCG iz oktobra 2018.g objavljeno u crnogorskim medijima). Ili pak, iz PKCG je u junu 2019. godine saopšteno da odluka o uvođenju neradne nedelje ne može biti neustavna, jer je donešena u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini. Takav stav argumentovali su i konstatacijom: “Mislim da se tu neće ništa posebno desiti, taj Zakon je afirmativan sa stanovišta zaposlenih i njihovih potreba'", navode iz UPCG.

Napominju i da je u koncipiranju odredbe iz 2019. izostao i socijalni dijalog.

"Ono se i odvijalo bez učešća socijalnih partnera (reprezentativnih udruženja poslodavaca i sindikata)- konstituenata Socijalnog savjeta Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Za UPCG nije sporno da fenomen (ne)radne nedelje treba posmatrati i s aspekta društvenih prilika i običaja u Crnoj Gori i unapređenja privatno-poslovnog balansa, a što bi se u tom slučaju, kako su kazali, moglo podvesti i za mnoge druge djelatnosti za koje je nedjelja radni dan. Kažu da su smatrali da za svako takvo rešenje treba sačiniti procjenu i analizu uticaja na pravni, ekonomski, privredni i društveni ambijent u našoj zemlji, a da rešenje ovako osetljivog karaktera iziskuje koncenzus socijalnih partnera.

"Zapravo iz tih razloga nas 'naknadna pamet' Odbora PKCG i ne čudi, što samo dokazuje da je manjkao dodatni oprez i izostalo sagledavanje sa više aspekata prilikom kreiranja rJešenja od uticaja i za pojedine sektore djelatnosti na kojima počiva crnogorska privreda", navode iz UPCG.

Navode i da je prošlo 22 meseca od njihove inicijative upućene Ustavnom sudu, i dodaju da su do danas podnijete 4 urgencije za odlučivanje po tom pitanju.

"Ne bismo željeli da dođemo u sutuaciju da ta institucija da primat inicijativama i podnescima koji su u međuvremenu pristigli i trenutno aktuelni. Verujemo da ovo pitanje ima atribut značaja od javnog interesa, i kao takvo treba da bude od interesovanja kako za državu i njene institucije, tako i za sve građane koji žive i privređuju u Crnoj Gori", zaključuju iz UPCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније