Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 04. 2021. 19:44 >> 19:55
2

AMBASADA KINE

"Naše investicije nemaju geopolitičke motive"

Kineske investicije nemaju bilo kakve geopolitičke motive, ne predstavlju prijetnju za bezbjednost države u regionu ni sa nikakvim političkim uslovima, ne miješaju se u unutrašnje stvari zemalja regiona, ne ometa investicije iz drugih zemalja, saopštila je Ambasada Kine.

Ambasada je, odgovarajući na pitanje novinara "South China Morning Post", saopštila da je autoput najveći infrastrukturni projekat od obnove nezavisnosti Crne Gore. 

"Ovaj istorijski projekat je od velike važnosti za dugoročni razvoj turizma, koji je pokretač crnogorske ekonomije, i za unapređenje balansiranog regionalnog ekonomskog razvoja i jačanje povezanosti Crne Gore sa susednim zemljama", navode u saopštenju.

Kineske investicije na zapadnom Balkanu, su, kako navode, u korist jačanja ukupnog ekonomskog razvoja regiona.

"U korist povećanja zapošljavanja i životnog standarda, u korist ubrzavanja integracije EU, u korist povećanja uvjerenja međunarodne zajednice u razvojne perspektive regiona, u korist produbljivanja prijateljske saradnje između regiona i Kine. Takve kineske investicije pozdravljaju ne samo zemlje zapadnog Balkana, već i zemlje centralne i istočne Evrope", dodali su u saopštenju.

Iz Ambasade Kine tvrde da kineske investicije nemaju bilo kakve geopolitičke motive.

"Ne predstavlju prijetnju za bezbjednost države u regionu ni sa nikakvim političkim uslovima, ne miješaju se u unutrašnje stvari zemalja regiona, ne ometa investicije iz drugih zemalja. Takva saradnja je prirodno uzajamno korisna. Ono što se smatraju kineske investicije negativnim, jeste nepravedno prema Kini, nepoštovanje prema zemljama u regionu, nepogodno za održavanje regionalne stabilnosti, te će stvoriti kontradikcije i barijere, i ometati razvoj zapadnog Balkana", zaključili su u saopštenju.

Liđian: Projekat autoputa od velikog značaja

Portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Džao Liđian kazao je da je projekat autoputa od velikog značaja za život lokalnog stanovništva Crne Gore, i socio-ekonomski razvoj te zemlje.

"Kina pridaje veliku važnost razvoju odnosa sa Crnom Gorom i spremna je da radi zajedno sa Crnom Gorom na daljem produbljivanju uzajamno korisne saradnje koja bi donijela korist za oba naroda", zaključio je Liđian.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније