Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Pobjeda [ Objavila: M.L.B. ]

29. 04. 2020. 07:05 >> 07:03
1

OPŠTINA BAR

Na birou 211 novoprijavljenih, nema sezonaca

Od 16. marta, kada je proglašena epidemija koronavirusa i zabranjen rad ugostiteljskih objekata, tržnih centara, kladionica, frizerskih i kozmetičkih salona, prevoznika, taksista, na evidenciji nezaposlenih u Baru je 221 novoprijavljena osoba, kaže načelnik Biroa rada Veselin Orlandić.

On ističe da su još tokom marta, kao i poslodavci, počeli selekciju sezonskih radnika, ali se niko zbog vanrednih okolnosti nije mogao zaposliti.

"Broj oglašenih slobodnih radnih mjesta od početka godine do danas je 469, dok je od 16. marta do 23. aprila prijavljeno 27 slobodnih radnih mjesta. Poređenja radi, do proglašenja pandemije mjesečno je oglašavano po stotinak slobodnih radnih mjesta, a u odnosu na prošlu godinu raspisano ih je oko 34 odsto manje. Opština Bar na nivou države ima nižu stopu nezaposlenosti, za sada smo ispod 11 odsto", navodi Orlandić.

Biro je za korisnike otvorio novu imejl adresu - vanredno.bar@zzzcg.me. Prijavljivanje se organizuje elektronskim putem, skenira se lična karta, radna knjižica, a oni koji se prijavljuju prvi put i diplomu o završenoj školi.

"Zadovoljni smo kako se nazaposleni snalaze u novim okolnostima. U pitanju su uglavnom informativno pismeni pripadnici mlađe generacije. Ipak, programe koje je Zavod godinama sprovodio, ne možemo realizovati na daljinu", kaže Orlandić.

U Baru, prema posljednjoj evidenciji, pravo na mjesečnu naknadu ima 571 korisnik. Redovnu novčanu naknadu prima 164 lica sa evidencije, redovnu uvećanu prima šest korisnika, a 59 od tog broja ceka penziju (lica koja imaju preko 35 godina radnog staža). Osim novčane naknade na osnovu prestanka radnog odnosa, Zavod za zapošljavanje odobrava i nadoknadu na osnovu osiguranja za nezaposleno lice.

Obeshrabrujući podatak je, kako naglašava, što novčanu naknadu prima i 326 lice sa invaliditetom. Od tog broja je 14 invalida rada.

Podrška Vlade podstakla poslodavce
Komentarišući podršku Vlade koja odobrava subvencije od 70 odsto bruto minimalne zarade poslodavcima za nezaposlene koji se prijave na Zavod u narednih šest mjeseci, načelnik Biroa rada Veselin Orlandić ističe da je to značajan stimulans i odličan potez na početku.

"Očekujemo da će Vlada donijeti i druge mjere. Odmah nakon najave bilo je 20 oglasa za 30 novih radnih mjesta", kaže Orlandić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније