Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 10. 2013. 11:35 >> 11:41
2

REBALANS LOGIČAN

Kostić: Brine trend zaduživanja

Uslovi pod kojima se Vlada zadužuje su u ovom momentu daleko manje važni, i ako naravno nijesu bez značaja, od činjenice da se trend zaduživanja nastavlja, smatra ekonomski analitičar Vasilije Kostić. On je, u izjavi za Portal RTCG, kazao da je, upravo, nastavak trenda zaduživanja pitanje koje bi trebalo da okupira našu pažnju, a procenat kamate više ili manje u datoj situaciji ne djeluje suštinski važno.

„Ipak, kada se govori o visini kamatne stope, treba imati u vidu da je ona u "vlasti" kreditora, a na njihovo gledanje na našu kreditnu sposobnost prvenstveno utiče percepcija rizičnosti posla. To je ključni "konstituent" visine kamatne stope na koji se ne može značajnije uticati“, konstatuje Kostić.

Što se tiče varijante uzimanja kredita od MMF-a, Kostić tvrdi kako ona „ima mnogo šire značenje od same visine kamatne stope na kredite, pa bi takvo opredjeljenje značilo i mnogo što šta drugo“.

U svakom slučaju, visina kamate na kredit bi trebalo da bude jedan od motiva za takav aranžaman, smatra Kostić, nikako ne i jedini i opredjeljujući.

Što se tiče jučerašnje najave ministra finansija Radoja Žugića da će Vlada, nakon postizanja političkog dogovora, nesporni dio rebalansa uputiti parlamentu, Kostić kaže da je očigledno da su promjene na budžetskim pozicijama takve da izlaze iz "redovnih" okvira, pa je u tom smislu rebalans neophodan.

„Ono što je rečeno, po mom mišljenju, rečeno je jasno. Predložiće se rebalans u dijelu koji će biti nesporan i koji će, shodno tome pretpostavlja logično, biti usvojen“, zaključuje Kostić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније