Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

20. 12. 2019. 13:03 >> 18:42
2

AKTIVIRANE GARANCIJE

Država plaća 29 miliona za kolektor u Budvi

Država će platiti garancije od 29.250.000 eura izdate njemačko-austrijskoj kompaniji WTE i EVN grupe, za igradnju postrojenje za tretman otpadnih voda u Budvi. Iz Ministarstva finansija poručuju da će garanciju platili, ali i ispitati kompletan posao, u kojem je, kako je saopšteno, bilo sumnjivih, pa i kriminalnih aktivnosti. Porotiv odgovornih Vlada najavljuje i krivične prijave.

Ministar finansija Darko Radunović, na konferenciji za medije je saopštio da njemačka kompanija potražuje oko 64 miliona eura, od tog iznosa na Vladi je da plati 29.250.000 eura.

„Dakle naša se garancija može smatrati djelimičnim potraživanjem garancija koje oni traže“, naveo je Radunović.

„Želimo da pošaljemo jasnu poruku da će ovo biti predmet istrage nadležnih organa sa ciljem očuvanja interesa države, Opštine i svih građana“, saopštio je na konferenciji za medije državni sekretar u Ministarstvu finansija Nemanja Katnić.

Protiv koga će biti podnesene krivične garancije, odlučiće nakon što zaštitnik utvrdi sve detalje, poručeno je iz Vlade.

“Konstatujući da je cjelokupni posao pravno upitan Vlada je donijela Zaključak da se cjelokupni materijal na dalju nadležnost preda Zaštitniku imovinsko pravnih interesa Crne Gore sa zaduženjem da podnese krivične prijave nadležnom državnom tužilaštvu, protiv svih fizičkih i pravnih lica u Crnoj Gori i u inostranstvu koji su nanijeli štetu i ugrozili finansijske i ekonomske interese države i Opštine Budva”, kazao je Katnić.

On je kazao i da se tokom procesa konstatovalo da su učinjeni veliki propusti kako u zaključenju samog Ugovora, tenderskoj proceduri, realizaciji samog projekta, kvalitetu izvedenih radova, određenim finansijskim aktivnostima.

“Te aktivnosti u najmanju ruku možemo okarakterisati kao sumnjive i problematične, pa i kriminalnih aktivnosti, a što je konstatovano i u nalazima vještaka koji su bili angažovani u ovom procesu”, saopštio Katnić.

Koncern je, kako kažu, Opštinu Budva, pismom obavijestio da ne priznaju nalaze mješovite komisije koja je trebalo da utvrdi koliko je zaista njemačka firma WTE (Wasset technik iz Esena), čiji je većinski vlasnik austrijski koncern EVN uložila u taj projekat.

Koncem WTE/EVN, prema prethodnom dogovoru, trebalo je napusti postrojenje u Bečićima krajem aprila 2020, nakon što je početkom ove godine Opština prebacila četiri miliona eura na njihov račun, a do tada da mješovita komisija (predstavnici Opštine, Vlade, te inostrane banke) utvrdi koliko će im još novca biti isplaćeno da predaju projekat.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније