Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

01. 11. 2019. 13:44 >> 14:54

ZA DEVET MJESECI

Gubitak Plantaža 1,4 miliona eura

Kompanija 13. jul "Plantaže" za prvih devet mjeseci 2019. godine bilježi gubitak od 1,4 miliona eura. Ostvareni prihodi od 17,7 miliona eura 8 odsto su manji u odnosu na prethodnu godinu. Kao jedan od osnovnih razloga za smanjenje prihoda iz kompanije navode loše vremenske uslove.

"Oni su u značajnoj mjeri uticali na smanjenje prihoda od prodaje breskve, nektarine i stonog grožđa. Naime, sve ektremne neprilike u ovoj godini pogodile su ključne fenofaze razvoja vinove loze, breskve i nektarine na Ćemovskom polju, što je direktno uticalo na ostvarene prihode", navodi se u saopštenju.

Prihodi od prodaje stonog grožđa, breskve i nektarine u 2019. godini 50 odsto su manji u odnosu na prethodnu.

"Nepovoljne vremenske prilike odrazile su se i na prinos vinskog grožđa koji je u ovoj godini 20 odsto manji u odnosu na prošlu. Uprkos manjim količinama, berba vinskog grožđa 2019. je veoma dobra po pitanju kvaliteta prerađenog grožđa i proizvedenog vina", navodi se u saopštenju.

Od prodaje flaširanih proizvoda na tržištu Crne Gore, Plantaže su prihodovale 9,1 milion eura, što je 4 odsto više u odnosu na prethodnu godinu ali i 2 odsto više od plana za 2019. god.

"Prodaja na domaćem tržištu bilježi najveću stopu rasta što je potvrda dobre turističke sezone s jedne strane, kao i odgovarajuće prodajne i marketinške strategije sa druge strane", saopšteno je iz kompanije.

Od prodaje flaširanih proizvoda u Srbiji kompanija je zaradila 3 miliona eura što je za 1 odsto više od prethodne godine. Sva ostala izvozna tržišta, osim tržišta Kine, kakno navode, bilježe stabilan rast prodaje.

"Pomijerana dinamika realizacije ugovora sa kineskim partnerima, koja je iz trećeg kvartala pomjerena za četvrti odrazila se, takođe, na rezultat prihoda od prodaje flaširanih proizvoda na ino tržištu. Kinesko tržište je 4 po redu izvozno tržište za kompaniju '13 Jul Plantaže' i u ukupnom prihodu od prodaje proizvoda vina i rakije učestvuje sa 16 odsto. Prodajni rezultati ostvareni su bez prodaje na tržištu Ruske federacije, koja je u martu 2017. godine uvela zabranu uvoza vina Plantaža, čime je u momentu eliminisano drugo po veličini izvozno tržište (poslije tržišta Srbije), koje je na godišnjem nivou dosezalo izvoz u vrijednosti do 5 miliona eura", kazali su.

Ukupni troškovi za prvih devet mjeseci tekuće godine veći su 8 odstvo u odnosu na uporedni prošlogodišnji period.

"Operativni troškovi kompanije porasli su zbog nastojanja da se adekvatno odgovori izazovima loših vremenskih uslova i sačuva ovogodišnja proizvodnja, pa su samim tim u značajnoj mjeri povećani troškovi nabavke zaštitnih sredstava za vinograde, breskvu i nektarinu na Ćemovskom polju i obezbjeđivanje adekvatne radne snage. Povećani obim proizvodnje u radnoj jedinici Prerada, za prvih devet mejseci, uslovio je u značajnoj mjeri rast troškova repromaterijala i električne energije, kao posledica zanačajno većeg obima flaširanja od u odnosu na isti uporedni period u prošloj godini. Proizvodnja flaširanih proizvoda za prvih devet mjesci je gotovo 25 odsto veća u odnosu na prethodnu godinu", navodi se u saopštenju.

Kompanija za prvih devet mjeseci bilježi gubitak od 1,4 miliona eura.

"Uvjereni smo da se trenutni rezultat neće odraziti na dugoročni poslovni uspjeh, odnosno razvoj kompanije i ostvarenje njenih strateških ciljeva. Samo u ovoj godini kompanija je realizovala investicije u iznosu od 4,3 miliona eura. Po osnovu raznih poreza i doprinosa u državni budžet uplaćeno je preko 5 miliona eura, dok se porezi i doprinosi iz reprograma poreskog potraživanja redovno plaćaju", zaključuju iz kompanije 13. jul Plantaže.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније