Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda; Objavio: O.Z. ]

24. 08. 2019. 08:22 >> 08:25

PRIHODI PORASLI

Barska plovidba u minusu zbog kursnih razlika

Stabilnost u poslovanju Barske plovidbe nastavljena je u ovoj godini, redovno servisiranje dospjele obaveze, a obezbijeđen je i rast poslovnih prihoda, saopštio je izvršni direktor te firme, Tihomir Mirković.

On je Pobjedi kazao da je negativan poslovni rezultat u prvih šest mjeseci posljedica isključivo negativnih kursnih razlika između dolara i eura, te da on nije realan pokazatelj poslovanja kompanije.

Prema njegovim riječima glavni razlog je uvećanje prihoda od najamnine brodova Bar i Budva, kao i smanjenje troškova poslovanja.

„Krajni šestomjesečni rezultat jeste bio negativan, ali isključivo zbog negativnih kursnih razlika između dolara i eura, te on nije realan pokazatelj poslovanja kompanije“, kazao je Mirković Pobjedi.

Barska plovidba završila je drugi kvartal, prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, sa neto gubitkom od 329,38 hiljada EUR, 4,8 puta manjim u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Poslovni prihodi kompanije su prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, na kraju juna porasli 19 odsto u odnosu na uporedni period i iznosili su 3,13 miliona EUR. Poslovni rashodi kompanije su pali 4,9 odsto na 2,79 miliona EUR.

Mirković je naveo da vozarine na tržištu brodskog prostora periodično rastu i padaju.

„U prvoj polovini godine su bile dosta niske, a sada se trenutno nalaze u uzlaznoj putanji. Ono što je najbitnije jeste da je Barska plovidba uspijevala da ugovori visinu vozarina za dva teretna broda uvijek iznad prosječnih svjetskih vozarina“, naveo je Mirković.

On je dodao da je na brodovima Bar i Budva konstantno angažovano 46 pomoraca, odnosno 23 pomorca po brodu.

„Svi pomorci su crnogorski državljani. Kompanija osposobljava i veliki broj kadeta palube i asistenata stroja, dajući na taj način priliku mladim ljudima da se kasnije radno angažuju u svojstvu oficira, bilo na brodovima koji viju našu ili stranu zastavu“, rekao je Mirković.

Prema njegovim riječima, pomorci zarađuju značajna sredstva, koja donose i unose u crnogorski ekonomski sistem.

On je naveo da je brod Bar na putovanju za Tajvan gdje treba da iskrca metalne ploče ukrcane u Rusiji u Nororosijsku.

„Brod Budva je blizu obala Brazila, gdje je u luci Santos planiran ukrcaj šećera namijenjenog zapadnoj Africi“, kazao je Mirković i podsjetio da su brodovi u vremenskom najmu kod kompanije Sea Pioneer iz Londona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније