Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

28. 04. 2019. 07:41 >> 07:41
1

DRŽAVNI ARHITEKTA

Prekomjerna urbanizacija ugrožava Budvu

Budvanska opština je najugroženija u pogledu intenzivne i prekomjerne urbanizacije. Ono što omogućavaju važeći detaljni urbanistički planovi je zaista zabrinjavajuće i tu se ništa ne može popraviti dokle god su ti planovi važeći, ističe za Pobjedu glavni državni arhitekta Dušan Vuksanović.

 

Kako dodaje, u okviru ove opštine aktuelna su tri detaljna urbanistička plana, DUP Budva centar, DUP Bečići i DUP Petrovac centar, dok se na četvrti, DUP Sveti Stefan, i dalje čeka iz nejasnih razloga.

Pomenuti planovi daju mogućnosti za izgradnju novih stotina hiljada kvadrata, s obzirom na to da gotovo svaka parcela ima parametre za zgradu tipa višespratne kule.

“Jedina mogućnost za korektivno djelovanje bila bi suspenzija tih planova, kroz donošenje odluke o izmjenama i dopunama. To bi praktično značilo reviziju planova uz odgovarajuće ozbiljne korekcije, uz okolnost da dok traju aktivnosti na izmjenama i dopunama nema gradnje”, kazao je Vuksanović.

Ističe da je u okviru primorskih opština Kotor vrlo delikatna tema, jer je formalno i suštinski to područje dragocjeno i pod zaštitom Uneskoa.

“Režimi zaštite su visoki, jasni i teritorijalno definisani u svim aspektima. Trenutno je na prirodnom i kulturno-istorijskom području Kotora na snazi moratorijum na gradnju, do usvajanja prostorno-urbanističkog plana (PUP-a) Kotora”, navodi Vuksanović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније