Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

05. 04. 2019. 19:35 >> 19:41
2

TRAŽE OKO 500 MILIONA

Atlas grupa pokreće tužbu u Vašingtonu

Atlas grupa najavila je da će, zbog uvođenja stečaja i gubitaka nastalih u periodu privremene uprave u Atlas banci, protiv države Crne Gore podnijeti tužbu pred međunarodnom Vašingtonskom konvencijom za zaštitu stranih investicija.

Tužbom će tražiti nadoknadu učinjene štete koja je, kako su procijenili, oko 500 miliona eura.

Savjet Centralne banke (CBCG) odlučio je danas da uvede stečaj u Atlas banku, u vlasništvu biznismena Duška Kneževića.

“Zbog oduzimanja dozvole za rad Atlas banci, uvođenja stečaja i gubitaka koje je CBCG proizvela u periodu privremene uprave, što je direktna šteta nanijeta povjeriocima, preduzećemo sve radnje koje nam stoje na raspolaganju pred domaćim i međunarodnim sudovima”, saopštili su iz Atlas grupe.

Štetu će, kako su kazali, država morati da nadoknadi akcionarima, štedišama i klijentima Atlas banke.

“U cilju zaštite svojih investicija Atlas Grupa će protiv države Crne Gore podnijeti tužbu pred međunarodnom Vašingtonskom konvencijom za zaštitu stranih investicija, za naknadu cjelokupne učinjene štete, koja je već oko 500 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

It Atlas grupe su rekli da posjeduju saznanja da je jedini cilj privremene uprave od 7. decembra prošle godine bio da Atlas banka bude odvedena u nezakoniti stečaj, sa ciljem omogućavanja protivpravne imovinske drugim licima.

“Crna Gora je obavezna da štiti strane investicije, prema međunarodno preuzetim obavezama. Ponašanje crnogorskih državnih organa jasno ukazuje na više nego ozbiljne propuste i protivpravno djelovanje u pogledu svih aktivnosti prema Atlas Grupi”, kazali su iz Atlas grupe.

Prema njihovim riječima, tužba može imati dalekosežne finansijske posljedice po Crnu Goru.

Iz Atlas grupe su kazali da su se više puta obraćali CBCG i ponudili konkretna rješenja situacije, ali da je CBCG ignorisala akcionare.

“Od samog početka i uvođenja privremene uprave, cilj CBCG i (Radoja) Žugića, koji očigledno postupa po nečijem planu i nalogu, bio je da banka ode u stečaj. Kao potvrda toga je činjenica da je privremena uprava uvedena na policijski način, u banci za tri mjeseca ništa nije učinjeno, osim što su nagomilani gubici, a ponuda za dokapitalizaciju postojećih akcionara iz redova Atlas Grupe nije ni razmotrena”, navodi se u saopštenju.

U Atlas grupi smatraju da je stvarni interes grupe koja stoji iza, kako su rekli, neshvatljivog poteza je da se domognu značajne imovine Atlas grupe u Crnoj Gori, da se likvidna sredstva banke, koja su iznosila preko 70 miliona eura, nađu na računima drugih banaka, te da te druge banke preuzmu operacije banke, prije svega u domenu e-komerca.

“CBCG svjesno rizikuje štetu koju budžet i poreski obveznici mogu pretrpjeti od tužbi koje Atlas Grupa namjerava da pokrene u inostranstvu po više osnova”, dodaje se u saopštenju.

Tužbe će podrazumijevati arbitražne postupke, kao i postupke pred međunarodnim sudovima.

Iz Atlas grupe su kazali da neobjašnjiv odnos kao CBCG svojim nepostupanjem pokazuju i pravosudni organi.

Oni su podsjetili da su podnijete su četiri tužbe Upravnom i Privrednom sudu, od kojih niti po jednoj ništa nije urađeno, iako postoji jasna zakonska odrednica da Upravni sud mora donijeti rješenje u roku od 30 dana.

“U slučaju Meljine kompleksa tri puta je otvaran stečaj bez osnova da bi svaki put Apelacioni sud poništio odluke Privrednog suda”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније