Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

11. 03. 2019. 19:33 >> 19:00

SAVJET CBCG

Izdali dozvole za rad faktoring društvu

Savjet Centralne banke (CBCG) izdao je na današnjoj sjednici dozvole za rad faktoring društvu Faktor One.

"To preduzeće je obavljalo poslove faktoringa na dan početka primjene Zakona o finansijskom lizingu, faktoringu, otkupu potraživanja, mikrokreditiranju i kreditno-garantnim poslovima, odnosno 11. maja prošle godine", navodi se u saopštenju CBCG.

Shodno tome, taj privredni subjekat je bio u obavezi da, najkasnije u roku od šest mjeseci od početka primjene Zakona o finansijskom lizingu, faktoringu, otkupu potraživanja, mikrokreditiranju i kreditno-garantnim poslovima, usklade svoju organizaciju, akta i poslovanje sa odredbama pomenutog zakona, po čemu su i postupili.

Savjet je na sjednici usvojio Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za januar, u kome je konstatovano da su aktivnosti vrhovne monetarne institucije tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim njenim Programom rada.

"Članovi Savjeta su upoznati sa aktivnostima koje privremena uprava, odnosno stečajni upravnik preduzimaju u Atlas, odnosno IBM banci", rekli su iz CBCG.

Savjet je donio izmjene i dopune Odluke o Kreditnom registru, kojim su obezbijeđeni preduslovi da i banka nad kojom je otvoren stečajni i postupak likvidacije izvršava obavezu izvještavanja CBCG za potrebe Kreditnog registra.

Savjet je donio izmjene i dopune Odluke o vođenju posebne evidencije o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom i dostavljanju podataka o tim poslovima.

"U odnosu na do sada važeću odluku, ovom odlukom propisuju se novi izvještajni obrasci za poslove razmjene usluga sa inostranstvom povezane sa izvođenjem građevinskih, odnosno investicionih radova u zemlji i inostranstvu i kreditima koji se odnose na komercijalne transakcije i pružanje usluga, odnosno trgovinske kredite", objasnili su iz CBCG.

Na taj način se, kako se dodaje, obezbjeđuje dalje usklađivanje statistike platnog bilansa i spoljnjeg duga sa međunarodnim standardima, kao i obavezama definisanim u okviru pretpristupnih pregovora.

Članovi Savjeta su se, kroz razmatranje Godišnjeg izvještaja o radu Bankarskog ombudsmana za prošlu godinu, bliže upoznali sa stanjem u oblasti zaštite finansijskih prava klijenata i jemaca u bankarskom sistemu i aktivnostima Ombudsmana i drugih subjekata na zaštiti tih prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније