Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business, Objavila: R.P. ]

22. 11. 2018. 10:23   >>  09:59

PREKOMJERNI DEFICIT

EK preduzela korake prema Italiji zbog budžeta

Evropska komisija preduzela je prvi korak u "disciplinovanju" Italije zbog njenog Nacrta budžeta za narednu godinu. Rim je poručio da nema namjeru da promijeni svoje planove, čime je utro put konfrontaciji koja može trajati mjesecima i na kraju dovesti do kazne.

EK je saopštila da je ekspanzivni budžet Italije, kojim se deficit za narednu godinu povećava na 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda sa ovogodišnjeg nivoa od 1,8 odsto, posebno ozbiljan slučaj nepoštovanja njenih preporuka, prenosi B92.

EK je stoga pokrenula proceduru "prekomjernog deficita" prema Italiji, zasnivajući svoju odluku na činjenici da se veliki javni dug te države neće smanjiti kako to zahtijevaju propisi Evropske unije.

Italijanski dug, koji iznosi više od 130 odsto BDP-a, drugi je po veličini u eurozoni, iza grčkog.

Postupak "prekomjernog deficita" može rezultirati novčanim kaznama protiv Italije, iako one do sada nikada nijesu bile naplaćene u bilo kojoj zemlji eurozone.

Komisija, u čijoj je nadležnosti kontrola da li su nacrti budžeta zemalja članica u skladu sa ograničenjima EU u pogledu deficita i duga prije nego što se upute u nacionalne parlamente na glasanje, odbacuje argument Rima da proširenje budžeta može da podstakne ekonomski rast i prihode i da smanji udio jadnog duga u BDP-u.

Stav EK su podržale vlade zemalja eurozone, koje su zabrinute da bi planovi Rima o zaduživanju i potrošnji mogli da pokrenu novu dužničku krizu koja bi naštetila svima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније