Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

16. 11. 2018. 16:22   >>  19:37 7

MARKOVIĆ NA "POLAR EMPRESU"

Nova era industrijske proizvodnje

Istraživanju nafte i gasa pristupili smo sistematično i temeljno, a krajnji cilj je odgovorno upravljanje neobnovljivim resursom koji ne pripada samo našoj generaciji, poručio je predsjednik Vlade Duško Marković.

Marković je, zajedno sa ministarkom ekonomije Dragicom Sekulić i ministrom održivog razvoja i turizma Pavlem Radulovićem, danas posjetio brod "Polar Empress", koji će vršiti 3D seizmičko snimanje ulcinjskog podmorja zbog eventualne eksploatacije nafte i gasa.

"Dolazak na ovaj brod nije trajao 60 minuta, koliko nam je trebalo da se dovezemo iz luke Bar, već punih deset godina. Crna Gora u ovu priču nije ušla ishitreno, ponešena prognozama i projekacijama o dobiti. Ne! Mi smo istraživanju nafte i gasa pristupili sistematično i temeljno. Krajnji cilj koji imamo na umu kada se radi o konceptu ove politike je odgovorno upravljanje neobnovljivim resursom koji ne pripada samo našoj generaciji", kazao je Marković.

Istraživanje će trajati narednih 40 dana.

"Biti na brodu ovog kapaciteta za mene je novo iskustvo i drago mi je što sam u prilici da prisustvujem onome što, nadamo se, predstavlja početak nove ere industrijske proizvodnje u Crna Gora", rekao je premijer.

Naveo je da će državni interesi biti zaštićeni.

"Imali smo luksuz da, učeći se na greškama drugih zemalja proizvođača nafte i gasa, a inspirisani pozitivnim primjerima, koncipiramo zakonodavni okvir tako da u trenutku potencijalne proizvodnje ugljovodonika državni interesi budu maksimalno zaštićeni", istakao je Marković.

Premijer je rekao da se resurs u našem podmorju, ukoliko bude pronađen, iskoristi vodeći računa o zaštiti sredine.

"I nafta i gas kao i životna sredina, zajedničko su dobro. Moramo se sa pažnjom ophoditi prema onome što ostavljmo potomocima", poručio je Marković.

Brod "Polar Empress" će istraživati podmorje na blokovima 5, 6 ,9 i 10.

"Istraživanje koje će danas početi ovaj brod predstavlja prvu vrstu operativnog istraživanja po koncesionom ugovoru Emija i Novoteca sa državom",  kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Precizirala je da će norveški brod koji su angažovale kompanije koncesionari za istraživanje nafte i gasa u četiri bloka našeg podmorja u narednih 40 dana obaviti 3D ispitivanja tako što će snimati dno crnogorskog podmorja da bismo kao rezultat dobili mape i podatke na osnovu kojih će biti locirane prve dvije bušotine.

"Sve ovo što smo danas čuli na ovom brodu uvjerava nas da je ovo brod pod strogom kontrolom, koji je u skladu sa svim savremenim praksama kako u oblasti geologije, seizmologije tako i u oblasti zaštite životne sredine. Vjerujemo da je ovaj model koji mi koristimo i koji smo na neki način iskopirali od Norveške nešto što će nam svima donijeti korist u narednom periodu", rekla je ministarka Sekulić.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je rekao da je posjeta poslužila da se uvjeri da je sve što je predviđeno u vezi sa zaštitom životne sredine ispoštovano.

Šest eksperata pazi na živi svijet

"Šest međunarodno priznatih eksperata koji se bave zaštitom živog svijeta, prije svega zaštitom morskih sisara, tu su sa nama. Oni će vršiti monitoring ovih vrsta za čitavo vrijeme koji brod plovi i našim i međunarodnim vodama na koje Crna Gora po međunarodnim konvencijama ima pravo. Osim ljudi imamo i opremu, takozvane hidrofone, koji će kupiti sve zvučne signale koje eventualno živi svijet na koji ovakva istraživanja mogu imati uticaj mogu da emituju. U slučaju da se oni pojave u radijusu od 700 m, koliko iznosi radijus dosega ove opreme, istraživanje će biti prekinuto dok se živi svijet udalji iz tog područja", rekao je Radulović.

Dodao je da je vrlo obimna studija zaštite životne sredine propisuje, pored postojećih stručnjaka i dodatnih, više od 260 dodatnih mjera zaštite koje će biti ispoštovane.

"Mogu samo da izrazim zadovoljstvo što sam danas upoznao sve te ljude i uvjerio se u sofisticiranost njihove opreme i njihovu odlučnost da ovo istraživanje ne ostavi bilo kakve posljedice na živi svijet u Crnoj Gori", rekao je Radulović.

Ministri su poručili na kraju posjete da na brodu predstavnici crnogorskih nadležnih tijela i da će biti dnevno izvještavani o svim aspektima istraživanja.

"S obzirom na to da medije nijesmo mogli da dovedemo na brod koristićemo svaku mogućnost da dnevno informišemo javnost, da dnevno šaljemo što više informacija u vezi sa istraživanjima i da građani imaju dovoljno informacija kako projekat bude odmicao", rekla je Sekulić.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније