Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 12. 2017. 08:00 >> 07:28
4

"MEHANIZAM"

Porez plaćali i ruinama

U trećoj epizodi serijala Poreski (k)raj, redakcija Mehanizma otkriva kako je država naplaćivala porez preuzimajući objekte dužnika, koji su bili u veoma lošem stanju ili uopšte ne mogu da se koriste za smještaj državnih organa.

U prethodne dvije epizode serijala Poreski (k)raj radakcija Mehanizma uopšteno, ali i na primjerima objasnila je na koji način je država omogućila velikim privatnim kompanijama da ne plaćaju porez, što je dovelo do situacije da poreski dug iznosi preko pola milijarde eura. 

Uredbom o naplati duga imovinom država Crna Gora je po tržišnim cijenama kupovala stanove, poslovne prostore, magacine, garaže i podrume od privatnih kompanija koje su dugovale milione eura za poreze od čega je najveći dio bio dug za PDV.

28.04.2013, emisija Okvir:

Novinar: "Šta ćete kasnije kada uzmete imovinu u vlasništvu države u ovom slučaju poreskog dužnika?"

Radoje Žugić, bivši ministar finansija: "Uredba definiše da je moguće naplatiti poreski dug kroz stambeni poslovni ili kroz stambeno poslovni prostor, i vjerovatno ćemo ići na tržište s tim i popravljati likvidnost našeg budžeta ili vraćamo se na vaše prvo pitanje, poslovne prostore koji mogu biti u funkciji države dati nadležnim državnim organima i napraviti uštedu u budžetu."

Najviše prihoda državni budžet Crne Gore ima od naplate PDV-a što je za 2017. godinu preko pola milijarde eura.

PDV se naplaćuje od prodaje svih roba i usluga, osim nekih izuzetaka definisanih zakonom, i od nove godine iznosiće 21%. Vlada je posljednjih godina nekoliko puta povećavala taj porez zato što je državnom budžetu nedostajalo novca i zbog toga je dolazilo do poskupljenja.

Kada se obračuna PDV prodavac je dužan da razliku između ulaznog I izlaznog PDV-a uplati u državni budžet i nema pravo da ga zadrži za sebe. Zbog toga poreska uprava po zakonu može prinudno da naplati porez kroz nekoliko efikasnih mehanizama.

Novinar: "Dakle, kako može neko, to je isto jedna potpuno zanimljiva stvar, da duguje za PDV? Evo vidimo tu prema podacima stanja poreskog duga 24 odsto je PDV."

Miomir M. Mugoša, direktor Poreske uprave: "Mislite kako kod nas može da bude PDV?"

Novinar: "Kako neko može da ima poreski dug za PDV?"

Miomir M. Mugoša, direktor Poreske uprave: "Evo da Vam kažem..."

Novinar: "Šta, šta se dešava sa novcem koji ja kao građanin platim na ime PDV-a preko onog računa, tih 20%?"

Miomir M. Mugoša, direktor Poreske uprave: "Svaki poreski obveznik koji ne plati 15. PDV do 20. ili do kraja mjeseca po onim procedurama, njemu je blokiran žiro račun. Ono što je pitanje, koje ste željeli da postavite, možda kako je bilo moguće da u ovom poreskom dugu od 567 miliona 130 miliona bude dug za PDV - to je neprihvatljivo, jer to je poreski oblik koji dospijeva na jedan dan 15. u mjesecu i treba da se naplati."

Novinar: "Kako onda ima recimo 24% poreskog duga je dug za PDV? To je ovako prilično veliki dio poreskog duga?"

Novo Radović, generalni direktor Direktorata za poreski i carinski sistem: "Sada nemam baš te podatke... Da sam očekivao pitanje, mogli bi imati tu strukturu duga, da vidimo opet, to zavisi u momentu kada se utvrdi PDV, opet, ovako nije... Zbog čega je, ko su te kompanije, najveći dužnici i zbog čega je nastao taj dug. Ovako nijesam spreman baš da onako generalno dajem neke kvalifikacije."

Osim prinudne naplate, blokadom računa, poreska uprava može da preuzme novac koji neka druga kompanija treba da uplati dužniku.

Ako nijedna prethodna mjera ne da rezultate, poreska uprava može da zaplijeni i proda imovinu te firme i od toga namiri dug. Međutim, Poreska uprava taj mehanizam prinudne naplate nije koristila u periodu kada je rastao poreski dug.

Miomir M. Mugoša, direktor Poreske uprave: "Nema moćnije mjere od hipoteke, vi ste dužni 15 000, firma, i dođe vam poslije tri mjeseca hipoteka na stan koji imate da ga prodaje Poreska uprava. Onda potrčite da platite."

Novinar: "Je li se to nekad dogodilo?"

Miomir M. Mugoša, direktor Poreske uprave: "Jeste, naravno."

Novinar: "Jeste li nekad naplatili dug kroz prodaju imovine?"

Miomir M. Mugoša, direktor Poreske uprave: "Ne, nego plate, ovaj, poreski obveznici čim vide da im je uspostavljena hipoteka na 5, 7, 15, 20 hiljada eura, vjerujte mi. Odmah nađu načina da to plate. Vjeruj mi Mirko, ova mjera hipoteke za svaki dug preko tri hiljade eura je efikasno do bola. Uh kako potrče da plate kad vide to razumiješ, eto vjeruj mi."

Treću epizodu iz serijala Poreski (k)raj možete pogledati OVDJE.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније