Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 11. 2017. 07:40   >>  07:51 8

TEMA "MEHANIZMA"

Ko je kriv za ogromni poreski dug?

To što neko godinama ne plaća porez državi i uvećava svoj dug, znači da je budžet svih građana oštećen, da nema dovoljno novca za izgradnju škola, vrtića, bolnica, puteva, isplatu penzija i svega ostalog što su obaveze države. Kako je došlo do situacije u kojoj rupe u državnom budžetu punimo uzimanjem kredita od banaka sa visokim kamatama, dok pojedini biznismeni državi duguju desetine miliona eura za porez, prikazuje emisija "Mehanizam" TVCG u serijalu Poreski (k)raj.

Prema istraživanju redakcije "Mehanizma", do ove situacije je došlo zato što poreska uprava nije prinudno naplaćivala poreske dugove, iako je prema zakonu o poreskoj administraciji imala obavezu da to radi. Ali i zbog toga što je vlada usvajala podzakonske akte, tj Uredbe, kojima je praktično blokirala Poresku upravu da sprovodi taj zakon.

Od preko pola milijarde eura koliko iznosi poreski dug, država Crna Gora neće moći da naplati čak ni polovinu i to zahvaljujući odlukama i zakonima koje je su donosili predstavnici vlasti.  Dok su građani dužni da plaćaju sve račune i sve poreze, povlašćenim pojedincima institucije praktično opraštaju dugove. 

Pored toga, firme koje ne plaćaju porez su u povlašćenom položaju u odnosu na one koji plaćaju porez. Prema zakonu, poslove za državu mogu da rade samo preduzećakoja nemaju poreski dug. Uprkos tome, istrazivanje je pokazalo da baš kompanije koje godinama duguju za porez dobijaju milione eura za javne radove koji su im plaćeni iz državnog budžeta. I nakon toga ponovo ne plate porez. 

Šteta za budžet tako je veća iz dana u dan.

Prvu emisiju iz serijala Poreski (k)raj možete pogledati OVDJE.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније