Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

06. 10. 2017. 08:00 >> 07:46
5

VLADA I SB

Pregovori o kreditu u završnoj fazi

Razgovori predstavnika Vlade i Svjetske banke (SB) u vezi zaduženja od 90 miliona dolara, odnosno od 200 do 250 miliona eura u slučaju garancije, ulaze u završnu fazu, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"SB bi o ovom aranžmanu trebalo da odluči u decembru ove ili januaru naredne godine", kazali su Pobjedi iz Ministarstva.

Ministarstvo, kako su naveli, pregovara sa SB u vezi zajma za razvojnu politiku, (public development loan) ili garancije zasnovane na razvojnim politikama (policy based guarantee).

"Aranžmani podrazumijevaju kredit od 90 miliona dolara, odnosno u slučaju garancije, kreditno zaduženje od 200 do 250 miliona eura. Od toga je 90 miliona dolara, ekvivalentno u euraima na dan zaključenja ugovora, obezbijeđeno garancijom", objasnili su iz Ministarstva u odgovoru na pitanje o kolikom zaduživanju za budžetske potrebe razgovara Crna Gora sa SB.

Iz tog resora su saopštili da bi se na taj način obezbijedilo finansiranje za obaveze iz naredne godine, uz mogućnost korišćenja sredstava za refinansiranje euraobondova, koji dospijevaju od 2019. do 2021. godine.

"Odbor direktora SB o ovom aranžmanu odlučivaće krajem decembra ili eventualno u januaru", rekli su iz Ministarstva i dodali da su i za to zaduženje postavljeni uslovi, što je praksa međunarodnih finansijskih institucija.

Uslovi za aranžman sa SB podrazumijevaju kontinuirano i dosljedno sprovođenje mjera fiskalne konsolidacije koje su definisane Planom sanacije budžetskog deficita i nivoa javnog duga, kao i Fiskalnom strategijom.

Predstavnici SB i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) su na sastanku u Vašingtonu sa crnogorskom delegacijom saopštili da podržavaju fiskalnu konsolidaciju u Crnoj Gori.

Tada je razgovarano i o sprovođenju plana srednjoročne konsolidacije i strukturi na prihodnoj i rashodnoj strani, kao i planiranim mjerama za upravljanje javnim dugom, kojim se obezbijeđuje njegova puna održivost u srednjem roku.

Tada je u Vašingtonu pohvaljena kredibilna fiskalna politika Vlade.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније