Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

30. 09. 2017. 17:16 >> 16:46

PROTEKLE SEDMICE

Indeksi Montenegroberze u zelenom

Indeksi Montenegroberze porasli su u sedmici u kojoj je kreditna agencija Moody's potvrdila ocjenu rejtinga B1 za Crnu Goru.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija na Montenegroberzi, MNSE10, ojačao je 1,1 odsto na 834,61 poen, dok je MONEX porastao 0,8 odsto na 10.772,53 boda.

Promet, realizovan kroz 85 transakcija, iznosio je 191,49 hiljada eura i bio je 1,6 puta manji od prošlosedmičnog.

Agencija Moody's je u novom izvještaju potvrdila ocjenu rejtinga B1 za Crnu Goru, uz značajnu izmjenu izgleda sa negativanog u stabilni.

Iz Ministarstva finansija su saopštili da to znači da su analitičari Agencije ocijenili kao dobre mjere koje Vlada sprovodi na polju stabilizacije javnih finansija i izrazili povjerenje u očuvanje pozitivnog trenda oporavka.

U izvještaju se navodi da je poboljšanju rejtinga Crne Gore prvenstveno doprinijela fiskalna politika usmjerena na povećanje prihoda, odnosno smanjenje rashoda, kao i sprovođenje mjera u cilju rješavanja problema penzija i plata u javnom sektoru.

Izmjena izgleda rezultat je i realizacije razvojnih projekata, dominantno u oblasti turizma, energetike i saobraćajne infrastrukture.

Sedmicu je obilježila i vijest da je podgorički Viši sud donio rješenje kojim su odblokirane akcije italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi (EPCG).

Rješenjem vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici preinačeno je rješenje sudije za istragu kojim je određena privremena mjera obezbjeđenja zabrane otuđenja i opterećenja akcija ili udjela kompanije A2A u EPCG, tako što je ukinuta privremena mjera.

Privremenom mjerom je kompaniji A2A bilo zabranjeno raspolaganje sa 41,7 odsto akcija u EPCG zbog postupka koji se vodi protiv menadžmenta italijanske firme.

Ta mjera donesena je u julu na zahtjev Specijalnog tužilaštva, a A2A se na nju žalila u zakonskom roku.

Specijalno tužilaštvo je u aprilu prošle godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv šest osoba iz EPCG zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i oštetili kompaniju za višemilionski iznos u korist italijanskih preduzeća A2A, A2A Reti Elettriche i Bain Milano.

Akcije EPCG su pale 3,8 odsto na 2,5 eura.

Gubili su i Poslovno logistički centar Morača 16,8 odsto na 2,08 eura, Rudnik uglja 6,7 odsto na 4,2 eura i Luka Bar 2,7 odsto na 28,22 centa.

Dionice kompanije Hotels & Restaurants Primorje poskupile su 15,6 odsto na 2,89 eura, Ulcinjske rivijere 15 odsto na 8,5, Instituta "Simo Milošević" 7,2 odsto na 25,2, Solane "Bajo Sekulić" 5,7 odsto na 1,48 eura.

Crnogorski Telekom, koji se ove sedmice u Budvi predstavio na Festivalu informatičkih dostignuća, Infofest, ojačao je 4,8 odsto na 1,95 eura.

Iz kompanije su saopštili da su spremni za dolazeće trendove i da već nude inovativna rješenja koja se nude u evropskim centrima, dok će u narednom periodu razvijati mrežu kako bi korisnicima ponudio najbolje servise i usluge.

Poskupila je i dionica Plantaža četiri odsto na 16 centi, Crnogorskog elektroprenosnog sistema 2,7 odsto na 65,02, Port of Adria jedan odsto na 12,99 i Izbora Bar neznatno na 0,78 centi.

Akcijama Marine Bar i Jugopetrola trgovano je po prošlosedmičnim cijenama od 1,8 eura odnosno 12 eura.

Fond Trend je ojačao 3,2 odsto na 9,3 centa.

Sedmicu su obilježili suprotni stavovi u vezi usvajanja zakona o potvrđivanju Pariskog sporazuma i njegovog uticaja na izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja.

Član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Filip Vuković, kazao je da se usvajanje zakona, koji je u skupštinskoj proceduri, kosi sa gradnjom drugog bloka TE.

"Ukoliko Parlament usvoji zakon bojim se da ćemo morati da zaboravimo na gradnju drugog bloka, a i postojeći bi trebalo da redukuje proizvodnju", kazao je Vuković Pobjedi.

Vuković, koji je ranije bio i član Odbora direktora Rudnika uglja, smatra da bi ratifikacija Pariskog sporazuma u najmanju ruku bila kontradiktorna strateškim planovima u sektoru energetike.

Ministar ekonomije, Dragica Sekulić, međutim, tvrdi da usvajanje zakona o potvrđivanju Pariskog sporazuma ni na koji način ne može da ugrozi izgradnju drugog i rekonstrukciju prvog bloka TE u Pljevljima.

"U principu, samo usvajanje zakona u Vladi pratila je ogromna studija koja se bavi socioekonomskim posljedicama usvajanja Pariskog sporazuma. Ministarstvo ekonomije tada je posebno zanimao aspekt usvajanja tog sporazuma za izgradnju drugog bloka i rekonstrukciju prvog bloka TE", kazala je Sekulić.

Sedmicu je obilježila i vijest da je realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore, prema preliminarnim podacima Monstata, u drugom kvartalu ove godine iznosila 5,1 odsto.

Takođe, stečajna uprava bjelopoljske Bjelasice Rade raspisala je oglas za prodaju cjelokupne imovine kompanije, po ukupnoj početnoj cijeni od 2,55 miliona eura.

Prijave za učešće u javnom nadmetanju zainteresovani mogu slati do 25. oktobra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније