Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

31. 08. 2017. 21:50 >> 22:00

NOVIM ZAKONOM

Uprošćena i pojeftinjena legalizacija objekata

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, a među najvažnijim stavkama tog sistemskog zakona je oblast legalizacije bespravno podignutih objekata.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović saopštio je da je novim zakonom definisana oblast planiranja i oblast izgradnje, kao i oblast legalizacije bespravnih objekata, koja je postajući dio ovog sistemskog zakona značajno uprošćena i pojeftinjena.

"Što je najvažnije, biće moguća implementacija u danu donošenja ovoga zakona", saopštio je Radulović na konferenciji za medije nakon današnje sjednice Vlade.

Iz Vlade je saopšteno da se predloženim sistemskim zakonom, kako je ocijenjeno u raspravi najvažnijim i najopsežnijim u dosadašnjem mandatu Vlade, definišu se sveobuhvatno oblasti planiranja prostora i načina i uslova izgradnje kao i legalizacije bespravnih objekata i to polazeći od strateškog opredjeljenja Crne Gore da racionalno, efikasno i održivo koristi svoje prirodne i stvorene resurse i da se razvija kao ekološka država u skladu sa principima održivog razvoja, kvalitetnije valorizacije prostora kao resursa prije svega kroz podsticanje preduzetničke inicijative i kreiranja boljih investicionih uslova za ulaganje stranog kapitala.

"Među novinama koje sadrži zakonsko rješenje su: postojanje dvije vrste baznih planskih dokumenata (1) Prostornog plana Crne Gore kao strateškog dokumenta i opšte osnove organizacije i uređenja prostora Crne Gore i (2) Plana generalne regulacije Crne Gore koji ne sadrži grafički prikaz parcelacije već propisuje pravila parcelacije; ukidanje građevinske i upotrebne dozvole osim za složene objekte za koje se definišu posebni uslovi gradnje; omogućavanje početka gradnje objekata na osnovu prijave radova i dokumentacije; objedinjavanje tehničkog pregleda i stručnog nadzora; obaveza upisa objekta u katastar nepokretnosti prije korišćenja objekta; uvođenje pozicije glavnog državnog arhitekte i glavnog gradskog arhitekte; i primjena nove zemljišne politike koja uključuje i plaćanje naknade za neuređeno zemljište", naveli su iz Vlade.

Kako je saopšteno, izrada i donošenje planskih dokumenata, kao i njihov sadržaj, definisani su na način kojim se određuje isključiva nadležnost Države u izradi i donošenju ovih dokumenata. Kao instrumenti sprovođenja planskih dokumenata definisani su urbanistički projekat i elaborat parcelacije.

"U cilju unapređenja kvaliteta i kulture prostornog i arhitektonskog oblikovanja i stvaranja visokovrijednog izgrađenog prostora, kao i stvaranja uslova za unapređenje kvaliteta izgrađene sredine, očuvanja i zaštite prirodnog i urbanog pejzaža i podsticanja održivog razvoja predloženi zakon predviđa da Vlada donosi Državne smjernice razvoja arhitekture. U sklopu opredjeljenja da se dođe do najboljih idejnih arhitektonskih rješenja, a imajući u vidu ciljeve predloženog zakona – predviđen je institut javnog konkursa za objekte čiji je investitor država i za objekte u opštoj upotrebi", kazali su iz Vlade.

Predloženim zakonom, idejno rješenje, idejni projekat, glavni projekat i projekat izvedenog objekta propisani su kao vrste tehničke dokumentacije.

"Novine u oblasti legalizacije bespravnih objekata podrazumijevaju da je legalizacija moguća samo u slučaju u kojem je bespravni objekat predviđen planskim dokumentom ili važećim ili planom generalne regulacije Crne Gore, koji je državni planski dokument", piše u saopštenju.

Otkup jagnjadi ranije nego inače

Generalna direktorica Direktorata za poljoprivredu Danijela Stolica predstavila je Informaciju o otkupu jagnjadi i instrukciju o evidencijama otkupa i plaćanja PDV-a za ovu godinu.

Stolica je naglasila da uvažavajući stanje na terenu, odnosno sušu koja je proizvela probleme poljoprivrednim proizvođačima, Vlada je danas donijela odluku da se od sjutra, odnosno od 1. septembra što je značajno ranije nego prethodnih godina, krene sa organizovanim otkupom jagnjadi.

“Otkupna cijena žive vage će biti 2.30 eura, a ta otkupna jagnjad će po povoljnim cijenama biti plasirana kao i ranije Savezu udruženja penzionera Crne Gore, po povoljnoj cijeni 4.30 eura po kilogramu", kazala je generalna direktorica Direktorata za poljoprivredu.

Iz Vlade su nakon sjednice saopštili da je ovaj projekat u prethodnom periodu imao veoma pozitivne efekte, imajući u vidu da poljoprivredni proizvođači, s jedne strane, realizuju tržišni višak jagnjadi, dok se penzionerima, s druge strane, omogućuje da se po povoljnim cijenama snabdiju kvalitetnim mesom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније