Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 08. 2017. 23:29 >> 23:01
1

U PLANTAŽAMA ZADOVOLJNI

Vrhunsko grožđe za vrhunsko vino

Uprkos ekstremnim vremenskim prilikama, gotovo cijele godine, u Plantažama 13.jul u Podgorici ostvareni dobri proizvodni rezultati.

Rod i plasman breskve izvanredan, odlično rodilo stono grožđe. Tropske vrućine umanjile rod vinskog grožđa. Od planiranih 18,2 miliona kilograma biće ubrano 14 miliona. Ipak, važno je da je vinsko grožđe vrhunskog kvaliteta, pa godina može biti i "zlatna" ocjenjuju u Plantažama.

U vinogradima Plantaža radi se u tri smjene da se na vrijeme ubere vinsko grožđe.

Uprkos ekstremnim vremenskim prilikama, ova godina, možda će biti "zlatna" pošto je grožđe vrhunskog kvaliteta sa sadržajem šećera višim od dvadest tri iako je rod manji nego prošle, kaže direktor vinogradarsko voćarske proizvodnje u kompaniji Duško Kankaraš.

"Planom je bilo predviđeno da će se ubrati 18.200.000 kilograma grožđa. Zbog tropskih vrućina i proljećnog mraza rod će biti manji i planiramo da uberemo do 14,5 miliona kilograma vinskog grožđa što je za tridesetak odsto manje. Važno je da su vinogradi sačuvani, da imaju potencijal za narednu godinu i da je gržđe vrhunskog kvaliteta", riječi su Kankaraša.

Odlični rezultat, kazao je Kankaraš, ostvareni su u proizvodnji stonog grožđa. Od planiranih 2,1 miliona kilograma do sada je ubrano 1,9 miliona.

"Kvalitet stonog grožđa je izvanredan. Sada se bere sorta "Ribijer", "Kardinal" je pri kraju i još treba ubrati tri stotine hiljada kilograma", rekao je Kankaraš i napomenuo da je ovo jedna od boljih godina i što se tiče cijene stonog grožđa.

Berba breskve je pri kraju. Ubrano je skoro 1,2 miliona kilograma breskve, a na nekim parcelama rod po hektaru bio je čak 26 tona. Sve je pratio i dobar finansijski rezultat.

Plantaže posjeduju sistem za navodnjavanje. Od dvadeset četiri bunara u Ćemovskom polju tri su presušila i Kankaraš, kao jedan od glavnih zadataka za narednu godinu navodi potrebu izgradnje novih bunara.

I ove sezone biće vinskog grožđa i za prodaju građanima i vinarima amaterima. Kankaraš kaže da će kilogram Vranca koštati 0,9 eura i u tu cijenu je obračunat PDV.

Berba vinskog grožđa trajaće još desetak dana, saopštavaju u toj kompaniji.


Gojko Jovanović, Radio Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније