Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 06. 2013. 15:41 >> 15:41

PRIPREME ZA ČLANSTVO

Privrednici značajni u pregovarima sa EU

Učešće privrednika u procesu evropskih integracija značajno je kako bi se privreda na pravi način pripremila za izazove članstva i iskoristila prednosti ulaska na evropsko tržište, ocijenio je glavni pregovarač sa Evropskom unijom, Aleksandar Pejović.

Pejović je, nakon sastanka sa predstavnicima UPCG, kazao da Unija učestvuje u pregovorima u 25 radnih grupa sa 26 predstavnika i daje značajan doprinos načinu na koji Crna Gora treba da pregovara u poglavljima koja će imati direktnog uticaja na privredu.

On je podsjetio da je prije godinu otvoren proces za Crnu Goru i dodao da se sjutra održava posljednja sjednica skrininga za sva 33 poglavlja, a na Vladi bi trebalo da se usvoje akcioni planovi za 23. i 24. poglavlje.

"Razgovarali smo o značajnim temama, o tome kakav je bio dosadašnji učinak, kao i aktivnost Unije u pregovaračkoj strukturi", rekao je Pejović.

Na sastanku je razgovarano o tome koja su to ključna poglavlja i kojom dinamikom i načinom će se usvajati pravna tekovina EU kako bi osigurali da se privreda pripremi na pravi način na izazove članstva i iskoristi prednosti ulaska na veliko tržište EU.

Potpredsjednik UPCG i koordinator tima UPCG za pregovore sa EU Budimir Raičković kazao je da je Unija inicirala sastanak kako bi svi zajedno analizirali jedan prosec koji će se prvenstveno reflektovati na ekonomsku stvarnost.

"Bitno je to što smo čuli šta nas to očekuje i šta to Vlada očekuje od Unije i njenih predstavnika kada je u pitanju doprinos u pregovorima", rekao je Raičković.

On smatra da će političke i pravne teme, kako se proces pregovora bude razvijao, prelaziti u drugi plan, kada će se postavljati krupna pitanja koja se tiču ekonomije Crne Gore.

"Vlada, koja vodi ove pregovore u ime građana, još više će konsultovati u narednom periodu socijalne partnere, UPCG, sindikat i ostala udruženja jer sve ono što bude ispregovarano će se reflektovati na sve nas i na generacije koje dolaze", poručio je Raičković.

Prema njegovim riječima, u cilju zaštite interesa crnogorske, ne baš jake privrede, pregovaračka pozicija se mora bazirati na realnim sektorskim analizama i objektivnim ocjenama stepena u kojima se pojedine privredne oblasti nalaze.

"Prosec pregovora sa EU otvara niz krupnih pitanja na koja treba da odgovorimo - koji su to strateški ekonomski prioriteti Crne Gore, kakve nas to strukturne promjene privrede očekuju na putu evropskih integracija, kakve su nam sektorske politike na putu integracije države u EU", rekao je Raičković.

Proces evropskih integracija treba da, kako je ocijenio, doprinese da se kritički pristupi dosadašnjim ekonomskim konceptima i modelima rasta i razvoja privrede Crne Gore.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније