Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis, Objavila: J.B.Č. ]

12. 07. 2017. 13:57 >> 15:17
4

SAMIT U TRSTU

Nema napretka bez ulaganja u ekonomiju

Bez ulaganja u ekonomiju ne može se ostvariti napredak u evropskim integracijama, ocijenio je evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje, Johanes Han.

"Naši građani će imati benefite od toga i to treba da nam bude stimulans", saopštio je Hahn na biznis forumu u okviru Samita zapadnog Balkana, koji se održava u Trstu.

On je saopštio da je u posljednjih deset godina između EU i država zapadnog Balkana razmijenjeno 44 milijarde eura i da je za to vrijeme zabilježen neznatan privredni rast.

Na zapadnom Balkanu, kako je naveo Hahn, ima mnogo potencijala, ali je potrebno podsticati države da sprovode reforme, naročito u oblasti vladavine prava.

On je kazao da je Samit prilika da se stimulišu evropske integracije.

"Ovdje smo da vidimo kakav je napredak zemalja zapadnog Balkana", naveo je Hahn.

Crnogorski ministar ekonomije, Dragica Sekulić, je kazala da je regionu neohodno povećanje stranih i uopšte investicija.

Ona je navela da stvaranje zajedničkog investicionog područja to može da obezbijedi.

"To znači da je roba proticala između nas, ali nije bilo dovoljno investicija za podizanje privrednog rasta i razvoj privrede u našim zemljama pojedinačno", objasnila je Sekulić.

Ona je ocijenila da je članstvo u NATO stavilo Crnu Goru na listu najsigurnijih zemalja.

Na pitanje kakav je stav Crne Gore povodom ideje o stvaranju regionalnog ekonomskog prostora i da li je to alernativa za članstvo u EU, Sekulić je navela da je veoma pozitivan u formi u kojoj je sada.

Ona je podsjetila da se u prethodnih pola godine zajedno sa regionom i Evropskom komisijom (EK) razmatra na koji način će se razvijati regionalni ekonomski prostor.

Prema riječima Sekulić, taj ekonomski prostor je Crnoj Gori prihvatljiv, ali ni u kom slučaju nije alternativa evropskim integracijama, niti je na bilo koji način zamjena za članstvo u Uniji.

"On samo pomaže zemljama koje čak nijesu ni na nivou razvijenosti Crne Gore da investicioni i tržišni okvir unaprijede i obezbijede da u cijelom regionu imamo protok robe i usluga bez barijera", saopštila je Sekulić.

Kako je navela, u ovom obliku kako je sada pripremljen Akcioni plan za formiranje regionalnog ekonomskog područja, Crnoj Gori je veoma prihvatljiv.

Ministar vanjskih poslova Italije, Angelino Alfano, poručio je da ovaj sastanak ne smije konferencija želja.

"Ovaj sastanak mora da proizvede rezultate. Želimo da radimo na konzistestnoj politici na zapadnom Balkanu", naveo je Alfano.

Ona je tražio da ekonomska agenda Samita bude veoma praktična.

"Naš interes je da integrišemo zapadni Balkan u EU, a razlozi nijesu samo ekonomski, već i politički", saopštio je Alfano.

Iz Trsta se, kako je rekao, šalje poruka da je grad otvoren prema evropskom tržištu.

"Trst je poveznica između EU i Balkana", naveo je Alfano.

On smatra da je neophodno investirati u mlade ljude i njihovo zaposlenje.

Alfano je kazao da Samit predstavlja pripremanje zemalja zapadnog Bakana za članstvo u EU i evropsko tržište.

"Politika može obezbijediti okvir, atmosferu i klimu, ali je na poslovnim ljudima da iskoriste prilike. Vi kao poslovni ljudi ste iskusni i imate obavezu da to uradite", poručio je Alfano.

Ministar za ekonomske poslove Makedonije, Koča Anjušev, naveo je da je ulaganje u ekonomiju i implementacija reformi u procesu EU njihova obaveza, što će donijeti dobro građanima.

On je, komentarišući ocjenu Hahna da je biznis 50 odsto psihologije, kazao da bi na Balkanu trebalo prestati s osnivanjem političkih kompanija.

"Treba da proizvodimo jake kompanije i da podržavamo njihove izvozne aktivnosti", naveo je Anjušev.

On je rekao da će infrastrukturni projekti biti prioritet u radu njihove Vlade.

Ministar finansija Srbije, Dušan Vujović, saopštio je da je bitno unaprdijediti infrastrukturu kako bi se kreirao prostor za investicije.

"Potrebno je napraviti okvir za inovacije koje EU može da ponudi, jer Srbija i druge zemlje mogu imati benefite od toga", kazao je Vujović.

Ministar spoljne politike i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BiH), Mirko Šarović, naveo je da je glavni cilj te države članstvo u EU.

"Nadamo se kandidatskom statusu početkom naredne godine", saopštio je Šarović.

On je rekao da su najatraktivnije oblasti za ulaganje energetika i drvoprerađivačka industrija.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније