Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

28. 05. 2017. 16:14 >> 15:47

"BUDI ODGOVORAN"

Izrečeno šest novčanih kazni

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 25 primjedbi, na osnovu kojih je izrečeno šest novčanih kazni od 150 do 200 eura.

Inspektor je sa 200 eura kaznio podgorički butik Tatu, jer je prilikom kontrole konstatovao da je vrijednost robe sa godišnjeg popisa, koja je prenesena kao početno stanje za ovu poslovnu godinu, umanjena 85 eura, što je evidenciju učinilo netačnom.

Kazna od 200 eura izrečena je i investitoru na gradilištu na Velikom pijesku u Baru, preduzeću „Kalamperović“, zbog dva radnika angažovana na osnovu ugovora o dopunskom radu, čiji ugovori nijesu nađeni u poslovnim prostorijama.

Inspektori su sa 150 eura kaznili kafe bar Napoleon u Kolašinu, zbog obavljanja ugostiteljske djelatnosti bez odobrenja za rad. Kazna od 100 eura izrečena je šnajderskoj radnji u Nikšiću, zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Inspektori su novčane kazne izrekli i podgoričkoj foto radnji Dejo i knjižari Tena, u kojima za pojedine radnike nijesu nađeni ugovori o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje. Subjekti nadzora, kako je objašnjeno, zaposlenima nijesu dostavili forokopije prijave na obavezno socijalno osiguranje, zbog čega su im izrečene novčane kazne, ali nijesu navedeni njihovi iznosi.

Kontrolom Doma za stare "Marko Nuculović" u Ulcinju, inspektor je utvrdio da poslodavac nije donio akt kojim se utvrđuju radna mjesta, opis poslova, vještine i radno iskustvo, kao i nivo obrazovanja i zanimanja, zbog čega je tražio otklanjanje te nepravilnosti.

Inspektori nijesu mogli da obave kontrolu butika Cool u Nikšiću, ni frizerskog salona u Tuzima, jer je objekat zatečen zatvoren, odnosno nije pronađen. Inspektori su prilikom kontrole butika u Trgovačkom centru Balkanska carica u Nikšiću ustanovili da je vlasnik bolestan i neko vrijeme ne dolazi na posao, dok je u slučaju kafe bara Balkan u Kolašinu naloženo da se gostima stavi na uvid dovoljan broj cjenovnika.

Kontrolom nelegalne gradnje u Baru, zatečen je pomoćni radnik bez ugovora o radu, kojem je otkazan boravak u Crnoj Gori.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole kuće plastike u Baru, butika Zvrk i pekare Trend u Nikšiću, marketa Tabs company u Podgorici, nikšićkih preduzeća Sveti Nikola i Vilusi, kafića Dobra voda u Pljevljima, kao i NN osobe iz tog grada, prijavljene za nelegalno organizovanje svadbi.

Od ukupno 25 pritužbi, koliko je evidentirano prošle sedmice, pet nije dobilo odgovor, a odnosile su se na neprijavljivanje radnika, nepropisno i parkiranje na travnjaku, kao i smeće.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније