Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: B.V.

24. 05. 2017. 18:13 >> 17:47
4

MONTENEGRO AIRLINES

Prave dugoročnu strategiju, stanje stabilno

Nacionalna avio-kompanija Montenegro Erlajns (MA), sa resornim Ministarstvom saobraćaja i pomorstva i Ministarstvom finansija pravi dugoročnu strategije razvoja kompanije, saopšteno je iz MA. Oni su naveli da negativne poruke o eventualnom stečaju u medijima nanose direktnu štetu kompaniji, ali da uprkos tome funkcionišu stabilno.

 

Iz kompanije su naveli kako očekuju da strategija bude gotova, i upućena Vladi na razmatranje, u narednim sedmicama.

"Ona (strategija) će obuhvatiti presjek sadašnjeg stanja, sa aspekta dugova i potraživanja, tržišne pozicije, kadrovske strukture, i ponuditi nekoliko scenarija za buduće poslovanje kompanije. Uz sagledavanje značaja kompanije za razvoj saobraćajne djelatnosti u Crnoj Gori, ono što očekujemo da nadležni organi prepoznaju jeste direktni uticaj Kompanije na stvaranje turističkog proizvoda u Crnoj Gori, kako sa kvalitativnog, budući da je kompanija izgradila za dvadeset godina partnerski odnos sa turističkom privredom i što svoje usluge pokušava u realnom vremenu da prilagodi potrebama privrede,  tako i kvantitativnog aspekta, računajući broj turista koje kompanija godišnje dovede u Crnu Goru", navodi se u saopštenju.

U MA navode da je optimizacija poslovanja neophodna, dodajući da je upravo to jedan od ključnih zadataka aktuelnog rukovodstva.

Otimizacija, kako su pojasnili, ne podrazumijeva samo smanjenje troškova nego i definisanje tržišne pozicije kompanije, i shodno tome adekvatne organizacione strukture.

"I pored toga što nas 'dobronamjerni' svakodnevno guraju u stečaj i priželjkuju kraj Montenegro Airlines-a, rezultati poslovanja za prvi kvartal 2017.godine, a naročito u aprilu i najava bukinga za ljeto 2017. daju dosta razloga za optimizam. Poslovni rezultat za prva četiri mjeseca ove godine je za 1,1 milion eura bolji u odnosu na isti period prošle godine", poručuju iz MA.

Oni su dodali da su u prvom kvartalu 2017. prevezli 82.874 putnika u redovnom, čarter i kod šer saobraćaju.

"Ovaj rezultat je ostvaren sa 49 letova manje u redovnom i 44 leta manje u čarter saobraćaju, ali i sa značajno povećanom ponudom u kod šer saobraćaju, prvenstveno na osnovu kod šer ugovora sa Air Serbia, u odnosu na isti period prethodne godine. Samo tokom aprila ove godine prevezeno je 37.625 putnika, što je za 1.210 putnika više u odnosu na isti mjesec prethodne godine, i to sa 20 letova manje u redovnom i 14 letova manje u čarter saobraćaju, kao i uz povećanu ponudu u kod šer saobraćaju", navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, posebnu težinu postignutim komercijalnim i poslovnim rezultatima za prva četiri mjeseca ove godine, nakon serije operativno – tehničkih problema iz januara mjeseca, daje i činjenica da su ti rezultati ostvareni sa dva do tri aviona, za razliku od prošle godine kada je u upotrebi bilo pet-šest aviona.

"Evidentno je da je pozitivni trend poslovanja kao i bolji poslovni rezultat u odnosu na prethodnu godinu, nastao ne samo iz razloga smanjenja fiksnih troškova zbog vraćanja jednog aviona vlasniku, kao i smanjenja direktnih operativnih troškova zbog optimizacije broja letova što je u velikom dijelu anulirano zbog porasta cijene goriva za 35 odsto u odnosu na prethodnu godinu, već i zbog zadržavanja prihoda za prva četiri mjeseca ove godine na nivou prihoda u istom periodu 2016. godine, u otežanim okolnostima sa znatno manje kapaciteta, i kroz operativnu konsolidaciju Kompanije", navodi se u saopštenju.

U MA očekuju da će se takav pozitivni trend poslovanja, uprkos brojnim teškoćama, nastaviće se i u narednom periodu. "Prema trenutnom stanju bukinga Montenegro Airlines je, za period 1.jun – 1. oktobar 2017. godine, već prodao usluga u vrijednosti od 6,8 miliona eura".

"Kada se ovim rezultatima doda činjenica da Montenegro Airlines ostvari preko 60 milona eura prometa godišnje, da preveze oko 600 hiljada putnika, da zapošljava vrhunsko letačko i inžinjersko osoblje, da ima ukupno preko 400 zaposlenih, da predstavlja jedan od najsloženijih tehnoloških sistema u državi, i da ima tržišnu poziciju građenu preko dvije decenije, uključujući slotove na velikom broju evropskih aerodroma u već istorijskim terminima, lako je zaključiti da se značaj kompanije za Crnu Goru ne može svesti samo na pitanje dugova, iako su i oni od velikog značaja i upravo su u fokusu aktivnosti kompanije i pomenutih ministarstava", navodi se u saopštenju.

Low-cost kompanije, kažu iz MA, ne mogu zamijeniti mrežu avio saobraćaja koju je uspostavio Montenegro Airlines.

"Odnosno, da budemo precizniji, mogu ali pod uslovima koji bi državu koštali vjerovatno daleko više nego što košta trenutno nacionalni avio prevoznik. Primjer su zemlje u okruženju koje su ostale bez svoje nacionalne avio kompanije i zavise isključivo od low cost inostranih kompanija, koje uz to prilično subvencioniraju. Uticaj low cost kompanija na poslovanje nacionalnog avio-prevoznika je vidljiv već u maju mjesecu, i biće intezivno izražen sve do kraja sezone do kada i drže intezivan saobraćaj prema Crnoj Gori. Iako negativne poruke o eventualnom stečaju u medijima nanose direktnu štetu kompaniji, Montenegro Airlines obajveštava javnost, svoje putnike i partnere, da kompanija funkcioniše stabilno i sve svoje poslovne aktivnosti obavlja redovno. Saobraćaj funkcioniše po planiranom redu letjenja i svi avioni saobraćaju na vrijeme", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније