Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 05. 2017. 18:07 >> 17:44

POTPISAN UGOVOR

Za nova brojila i mrežu još 39 miliona eura

Crnogorski elektrodistributivni sistem potpisao je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj Ugovor o realizaciji III faze Projekta modernizacije mjerenja potrošnje struje.

Ugovor u vrijednosti od 32 miliona eura potpisali su Zoran Đukanović, izvršni direktor CEDIS-a i Vasilije Jauković u ime EBRD-a, a Elektroprivreda Crne Gore, kao vlasnik CEDIS-a, dala je garancije za Projekat.

Sredstva iz ovog zajma, kako je saopšteno, biće upotrijebljena za nabavku 60 hiljada novih multifunkcionalnih brojila, kao i za rekonstrukciju mjernih mjesta, ugradnju novih ormara i dovođenje pripadajuće mreže u stanje koje može da podrži modernu tehnologiju za daljinsko mjerenje potrošnje struje. Ukupna vrijednost III faze Projekta je 39 miliona eura, a CEDIS će sedam miliona eura obezbijediti iz sopstvenih sredstava.

Ta investicija će Crnu Goru, koja je kandidat za ulazak u Evropsku uniju, učiniti prvom zemljom u kojoj EBRD djeluje, a koja je ispunila ciljeve EU kada je u pitanju pokrivenost savremenim brojilima, sa minimumom od 80 odsto korisnika. Očekuje se da će se emisija CO2 smanjiti za više od 86.000 tona godišnje.

Direktor EBRD za sektor energetike, Hari Bojd-Karpenter, ocijenio je da je sektor energetike u Crnoj Gori jedan od najmodernijih u Evropi.

"Nije slučajno da je Crna Gora zemlja sa najvećim procentom finansiranja od strane EBRD po glavi stanovnika, u odnosu na sve naše regione. Ovaj projekat se nadovezuje na naše prethodne kredite EPCG-u, našu podršku Crnoj Gori u povezivanju sa Italijom i projekat prve vjetroelektrane. Oduševljeni smo što ponovo radimo sa EPCG i CEDIS-om, koji su ostvarili izuzetnu transformaciju elektrodistributivne mreže u Crnoj Gori, doveli do smanjenja gubitaka i poboljšanja kvaliteta napajanja za sve potrošače", poručio je on.

Do danas, EBRD je uložila blizu 540 miliona eura u različite sektore crnogorske ekonomije, sa ulaganjima u sektor energetike koja čine skoro polovinu postojećeg portfolija.

"Pored toga što projekat električnih brojila Crnu Goru stavlja među vodeće zemlje koje su u procesu tranzicije ka pametnim mrežama, završetak ovog projekta takođe donosi dodatnu vrijednost kroz ulaganje značajnih sredstava u rekonstrukciju niskonaponske distributivne mreže sa ciljem da se značajno poboljša kvalitet usluga za sve korisnike. Podsjetiću da će realizacijom III faze Projekta preko 300 hiljada potrošača u Crnoj Gori biti u sistemu daljinskog očitavanja i upravljanja potrošnjom, što je skoro 85 odsto od ukupnog broja. Time ćemo ispuniti obaveze koje proizlaze iz Zakona o energetici da do 01.januara 2019.godine u sistemu daljinskog očitavanja imamo 85 odsto potrošača.", kazao je Đukanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније