Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

02. 05. 2017. 14:52 >> 14:25

SIGURNA TRGOVINA

EPCG na SEEPEX-u ove godine

Ulazak Elektroprivrede (EPCG) na srbijansku berzu električne energije (SEEPEX), obezbijediće crnogorskoj kompaniji sigurnu i stabilnu platformu za trgovinu na kojoj će moći da proširi regionalno prisustvo i obogati portfolio, ocijenio je izvršni direktor tog licenciranog operatora iz Beograda, Miloš Mladenović.

"Pravi značaj će se vidjeti posebno nakon 'market couplinga' odnosno spajanja sa susjednim organizovanim tržištima, jer će EPCG moći da proširi oblast svog poslovanja i dobije najbolju moguću cijenu za proizvod koji nudi. Sve ovo uzajamno povlači i povećanje likvidnosti, što je i ključno za funkcionisanje svakog tržišta", kazao je Mladenović u intervjuu za list Elektroprivreda.

EPCG bi na SEEPEX-u trebalo da se registruje ove godine.

Mladenović je rekao da je ulazak EPCG značajna stvar i da se SEEPEX raduje toj saradnji.

"Mislim da će dobitak biti obostran, a SEEPEX će time dobiti jednog pouzdanog i važnog učesnika", dodao je Mladenović.

On je kazao da je zadovoljan dosadašnji radom SEEPEX-a, koji je sa operativnim radom počeo 17. februara prošle godine.

"Uspostavljeno je uspješno organizovano regionalno dan-unaprijed tržište električne energije u oblasti jugoistočne Evrope, koje naslijeđuje najbolju praksu nekih već postojećih organizovanih tržišta", dodao je Mladenović.

Komentarišući planove Crne Gore u vezi sa osnivanjem berze električne energije, on je naveo da treba imati u vidu da su tržišta električne energije zemalja zapadnog Balkana relativno mala i da je sa ekonomskog aspekta jako bitno procijeniti kako obezbjediti likvidnost takvih tržišta.

"Ukrupnjavanje srbijansko-crnogorske tržišne oblasti SEEPEX vidi kao optimalan način da se ta likvidnost postigne na duži period", rekao je Mladenović.

Prema njegovim riječima, povezivanje i ukrupnjavanje tržišta zemalja zapadnog Balkana je bitno, između ostalog, zbog povećanja likvidnosti pojedinačnih manjih organizovanih tržišta i njihove ekonomske isplativosti.

"S druge strane, to bi bio značajan politički signal da u regionu, nasuprot podjelama koje su česte, dolazi do integracije u oblasti tržišta električne energije, što omogućava dobrobit za sve učesnike", saopštio je Mladenović.

Komentarišući dalji razvoj SEEPEX-a, Mladenović je rekao da se u narednom periodu očekuje postepeno povećanje broja učesnika i obima trgovine, što će dovesti do uspostavljanja referentne veleprodajne cijene električne energije u ovom dijelu Evrope.

"Uz to, SEEPEX planira dalji razvoj u nekoliko faza. Prva obuhvata potencijalno strateško partnerstvo sa crnogorskim partnerima i spajanje tržišnih oblasti Srbije i Crne Gore. Da bi se počelo sa tim projektom potrebno je da se u Crnoj Gori formira projektna kompanija koja treba da definiše način uspostavljanja organizovanog dan unaprijed tržišta u Crnoj Gori, a time i način saradnje sa SEEPEX-om", objasnio je Mladenović.

On je kazao da je u drugoj fazi planiran projekat spajanja tržišta sa tržištima Mađarske, Češke, Slovačke i Rumunije (4MMC).

"Pismo o namjerama poslato je u maju prošle godine i očekuje se njihov odgovor u drugom ovogodišnjem kvartalu. Ovo bi bio veliki korak, jer bi donio dodatnu likvidnost kako SEEPEX tako i 4MMC, uz potencijalno približavanje i uspostavljanje referentne regionalne cijene električne energije", ocijenio je Mladenović.

Prema njegovim riječima, SEEPEX je već sada tehnički spreman da se taj projekat pokrene, uz usaglašavanje i doradu pojedinih regulatornih pitanja tokom implementacione faze.

"Treća faza obuhvata projekat spajanja srbijansko - crnogorskog tržišta sa italijanskim organizovanim tržištem, o kome će moći da se priča kada visokonaponski kabl između Crne Gore i Italije bude pušten u pogon, što se planira u toku naredne godine", rekao je Mladenović.

Četvrta faza predstavlja povezivanje sa organizovanim tržištima Hrvatske, Bugarske i Albanije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније