Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

24. 01. 2017. 14:28 >> 14:04

USSCG OCIJENILA

Krizu rješavaju na teret građana

Mjere fiskalne konsolidacije predviđene Vladinim Nacrtom programa ekonomskih reformi uglavnom su bazirane na smanjenju zarada zaposlenih i socijalnih davanja, zbog čega se budžetska kriza rješava na teret građana, ocijenili su iz Unije slobodnih sindikata (USSCG).

 boxPluginImg

"Ključna primjedba USSCG je to što su mjere fiskalne konsolidacije bazirane na umanjenju minulog rada, produženju važenja kriznog poreza za tri godine, smanjenju naknada po osnovu rođenja troje i više djece i prolongiranju prava na dječiji dodatak", navodi se u saopštenju USSCG.

Iz Unije su, povodom poziva na javne konsultacije o tom dokumentu, naveli da zaposleni i građani ni na koji način ne mogu biti odgovorni za budžetski deficit i rast javnog duga.

"Predložene mjere doprinijeće dodatnom urušavanju njihovog lošeg materijalnog položaja i povećanju jaza između šačice enormno bogatih i privilegovanih pojedinaca i većine crnogorskih građana, što će dodatno podići socijalne tenzije", tvrde iz USSCG.

Iz te sindikalne organizacije su saopštili da su, kao odgovoran socijalni partner, spremni da pruže doprinos u očuvanju stabilnosti budžeta i smanjenju javnog duga.

"Mjere fiskalne konsolidacije trebalo bi bazirati na način da se zahvati od onih koji imaju i koji su svih ovih godina tranzicije bili pošteđeni i privilegovani", naveli su iz USSCG.

Predstavnici USSCG su predložili da se mjere fiskalne konsolidacije u Nacrtu programa koji se odnosi na period do 2019. godine, zamijene drugim mjerama, među kojima je povećanje poreza na dobit.

"Naš porez na dobit je trenutno najniži u Evropi i postoji dovoljan prostor za povećanje. Na drugoj strani, nizak porez na dobit nije efektuirao očekivanim privlačenjem investicija, posebno ne kvalitetnih investicija kojima porez na dobit nije od presudnog značaja za investiranje u jednu zemlju", kazali su iz USSCG.

U Uniji smatraju i da bi trebalo uvesti porez za preduzeća i preduzetnike na finansijske transakcije koje prelaze određeni limit, te da bi trebalo zaustaviti dalji rast poreskog duga.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније