Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

02. 06. 2013. 15:34 >> 15:33
1

VELIKA OČEKIVANJA

Iz Luke Bar otišlo 45 hiljada automobila

Preko Luke Bar je za devet mjeseci pretovareno 44 850 automobila Fiat 500 L proizvedenih u Kragujevcu, saopštio je njen izvršni direktor Slobo Pajović i dodao da dosadašnji obim pretovara i najavljena dinamika povećanja broja vozila ulivaju optimizam.

Pajović je kazao da je prvi brod sa 414 Fiatovih vozila isplovio iz Luke Bar 21. avgusta prošle godine i da je do kraja maja u luku došlo 55 brodova, koji su odvezli 44,85 hiljada automobila.

"Broj pretovarenih vozila od početka godine je 29,03 hiljade, a imajući u vidu značajno povećanje u poslednjem mjesecu očekuje se da će biti ostvaren broj od 84 hiljade vozila, koji je predviđen godišnjim planom za ovu godinu", rekao je Pajović agenciji Mina-business.

On je dodao da se, prema informacijama koje imaju od partnera koji su uključeni u taj posao, može sa velikom vjerovatnoćom pretpostaviti da će planirani broj vozila biti premašen.

Pajović je ocijenio da su ostvareni finansijski efekti od pretovara Fiatovih vozila za Luku Bar izuzetno značajni i da taj posao svrstavaju među najvažnije u ovom trenutku.

Prema ranijim navodima, očekivalo se da se u crnogorsku kasu od tog posla godišnje sliti oko deset milona EUR, od čega bi tri do četiri miliona trebalo da pripadne Luci Bar.

Pajović je objasnio da je nivo ostvarenih prihoda i dalje dosta daleko od tog iznosa, ali da se sa sigurnošću može reći da će, ukoliko se ostvare prognoze o broju vozila proizvedenih u Kragujevcu za izvoz preko Bara, očekivanja biti ostvarena.

"Od ovog posla, pored Luke Bar, značajne prihode ostvaruje i "Montecargo" kao i druge firme registrovane u Crnoj Gori koje su uključene u pružanje usluga brodovima koji prevoze ta vozila", poručio je Pajović.

Luka Bar je, kako je podsjetio, zajedno sa svojim partnerima, uložila značajne napore u oštroj konkurenciji sa drugim lukama u okruženju, da izvoz vozila proizvedenih u fabrici Fiat u Kragujevcu, ide preko Bara.

"Očekivanja od ovog posla su izuzetno velika, tako da smo u Luci Bar pravovremeno odradili sve neophodne pripreme, kako sa prostornog, tehničko-tehnološkog i kadrovskog, tako i bezbjedonosnog aspekta. Za sve te aktivnosti preduzeće je uložilo značajna finansijska sredstva", naveo je Pajović.

Prema njegovim riječima, nakon devet mjeseci od dolaska prvog voza sa automobilima proizvedenim u Kragujevcu, može se reći da se uloženi napor u pripremi tog posla i finansijsko ulaganje isplatilo.

"Pretovar automobila se realizuje planiranom dinamikom, pri čemu je kvalitet servisa, koji obavlja Luka Bar, od partnera ocijenjen visokom ocjenom. Dosadašnji obim pretovara i najavljena dinamika povećanja broja vozila ulivaju optimizam", saopštio je Pajović.

Kometarišući rezultate poslovanja Luke Bar u prošloj i prvom kvartalu ove godine, objavljenim na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV), koji su pokazali gubitke, Pajović je kazao da se, kada se govori o finansijskim rezultatima kompanije, moraju pojasniti neke osnovne stvari, koje u javnosti zamagljuju realnu sliku o Luci Bar, u odnosu na onu koja je jasna i tačna.

"Luka Bar je složeni privredni subjekt, koji, nakon restrukturiranja, ima u vlasništvu i tri zavisna duštva sa ograničenom odgovornošću (DOO). Bilansi koji se prave kvartalno i godišnje, odnose se na Luku Bar na nekonsolidovanom i konsolidovanom nivou, odnosno na Luku Bar kao matično društvo bez DOO-a i lučki sistem uključujući i DOO-e", rekao je Pajović.

Upravo u tim bilansima, kako je precizirao, postoje značajne razlike.

"Svi finansijski rezultati poslovanja iskazani kroz nekonsolidovani bilans uspjeha za Luka Bar, u koje ne ulaze finansijski rezultati DOO-a, su, od 2010. pa zaključno sa prvim kvartalom ove godine, bili pozitivni", tvrdi Pajović.

Sa druge strane, svi bilansi DOO-a, u istom periodu, su iskazivali gubitak.

Na taj način se, kako je objasnio, pozitivni rezultat matičnog društva umanjuje za negativne poslovne rezultate DOO-a, što je i dovelo do negativnog rezultata, na konsolidovanom nivou u prošloj godini i prvom kvartalu ove.

"Upravo takvi izvještaji se dostavljaju KHOV-u. Luka je, kroz veći obim posla za 2010 i 2011. godinu, uspijevala da obezbijedi dovoljan nivo prihoda da pokrije gubitke DOO-a. Međutim, za prošlu i prvi kvartal ove godine, manji obim posla u Luci, nastao prevashodno zbog izostanka usljed objektivnih okolnosti i pretovara ruda kao drugog značajnog posla, uslovio je da su ostvareni prihodi bili nedovoljni da pokriju nastale poslovne gubitke u ta tri DOO-a, pa, samim tim, doprinio da su finansijski rezultati, zbirno gledano, bili negativni", zaključio je Pajović.

 

(MINA)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније