Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

31. 05. 2013. 21:45 >> 22:06
4

LOŠE FINANSIJE

Opštine da smanje broj zaposlenih i plate

Crnogorske opštine moraju izvršiti racionalizaciju finansija i to smanjenjem broja zaposlenih, snižavanjem zarada u lokalnim samoupravama i javnim preduzećima, poručio je ministar finansija Radoje Žugić.

Ministarstvo finansija i Zajednica opština Crne Gore su danas u Podgorici organizovali zajednički sastanak na kojem su raspravljali o trenutnom stanju u finansijama lokalnih samouprava.

Žugić je naglasio da je, radi realne slike u ovoj oblasti, osim prihoda, neophodno uzeti u obzir i rashode, kao i ukupne dugove i neizmirene obaveze lokalnih samouprava, koje svakako zahtijevaju hitne intervencije.

Žugić je iskazao spremnost Ministarstva finansija da zajedno sa lokalnim samoupravama radi na hitnoj konsolidaciji lokalnih javnih finansija.

“Ministar je govorio o nalazima Informacije o pokazateljima finansijskog stanja opština u 2012. godini koju je pripremilo Ministarstvo finansija, a nedavno razmatrala Vlada, koja je pokazala da je, u prethodnom periodu, došlo do pogoršanja stanja u javnim finansijama na lokalnom nivou”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ostali problem, na koje je ukazao ministar Žugić, odnose se na neplaćanje poreskih obaveza, neefikasnu realizaciju ugovora o finansijskom restruktuiranju pojedinih opština, te pretjeranu zaduženost opština.

Na kraju rasprave donijeti su zaključci, kojim se predviđa da se u što kraćem roku, na nivou svake lokalne samouprave napravi plan konsolidacije lokalnih javnih finansija, čiji će sastavni dio biti mjere interne ekonomije. Zaključcima je predviđeno i da se navedeni planovi dostave Ministarstvu finansija.

“Da lokalne samouprave u što kraćem roku predlože konverzije poreskih obaveza, u imovinu lokalnih samouprava. Da se, nakon analize koja će obuhvatiti sve navedene aspekte lokalnih javnih finansija, pristupi izradi analize ukupne fiskalne politike kojom će se sagledati efekti dosadašnje primjene Zakona o finansiranju lokalne samouprave i pokazati opravdanost eventualnh izmjena i dopuna ovog Zakona”, navodi se u usvojenim zaključcima.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније