Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Dnevne novine; Objava: I.P. ]

20. 07. 2016. 08:38 >> 08:28

PEJOVIĆ O POSLOVANJU

KAP se oslanja na svoje resurse

Izvršni direktor Uniproma, Veselin Pejović, saopštio je da KAP danas nema subvencija i da je u poslovanju oslonjen na sopstvene resurse.

 

On je rekao da je veoma značajno KAP posmatrati kao privredni subjekat koji isključivo zavisi od međunarodnog tržišta – berze.

"Svi inputi u proizvodnji jedne tone aluminijuma su berzanski. Znači i struja i glinica i koks i aluminijum florid i smola su berzantske robe, a aluminijum je takođe berzantska roba. Upravljati ovim projektom u društvenom uređenju kada je on počeo da radi u odnosu na današnje uslove pod kojima radi nijesu za poređenje. Danas KAP nema subvenciju niotkud, oslonjen je na sopstvene resurse, sam nabavlja inpute potrebne za proizvodnju, a isto tako ovu i prodaje. Dakle, razlika je očigledna od kako je Uniprom u KAP-u niko ni na koji način nije subvencionisao KAP, a pogotovo ne država", rekao je Pejoviž za Dnevne novine.

On je podsjetio da je KAP među najvećim privrednim subjektima u Crnoj Gori "oslonjen na sopstvene resurse u svom radu".

Pejović je ukazao na činjenicu da je, kada je Uniprom preuzeo upravljanje KAP-om, prodajna cijena aluminijuma na berzi bila 2.500 američkih dolara, dok je danas je 1.500 dolara. 

"Istovremeno u ovom periodu poslovanja sa gubitkom, Uniprom je investirao više od osam miliona eura u obnovu ćelija u seriji B i remont dotrajale opreme, zadržao isti broj radnika. No, to je berza. I ona će, očekujemo, ponovo vratiti opravdanost i vjeru u potrebu i opstanak ovog privrednog subjekta. Poslujući sa gubitkom, ali maksimalnom racionalizacijom troškova proizvodnje, angažovanjem svih zaposlenih, menadžmenta sa stečajnim upravnikom taj negativan skor je sadržan zaustavljen na teoretski najmanjem mogućem nivou”, istakao je Pejović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније